Η χαλάρωση και η πτώση του δέρματος επέρχεται όταν το πλέγμα των βασικών δομών που στηρίζουν την επιδερμίδα, υποχωρεί και ταυτόχρονα φθίνει το κολλαγόνο και η ελαστίνη από τους ινοβλάστες. Η επιδερμίδα γίνεται λεπτότερη, χάνει την υγρασία της, την σφριγηλότητά της και δημιουργούνται διαταραχές μεταξύ της επιδερμίδας και του χορίου δυσκολεύοντας την αλληλεπίδραση των στιβάδων του δέρματος.

Η χαλάρωση και η ρήξη της συνοχής του δέρματος αφορούν το πρόσωπο αλλά και το σώμα. Στο πρόσωπο περιλαμβάνει κυρίως την πρόωρη πρόπτωση της κάτω γνάθου και τη χαλάρωση των βλεφάρων και του λαιμού, ενώ στο σώμα οι συνηθέστερες περιοχές στις οποίες παρατηρείται χαλάρωση είναι οι προσαγωγοί, οι βραχίονες, η κοιλιά, το στήθος και οι γλουτοί.

Η χαλάρωση διακρίνεται σε επιδερμική και μυϊκή. Η επιδερμική χαλάρωση έγκειται στη μείωση και την αραίωση των ινών ελαστίνης και κολλαγόνου που σχηματίζουν πλέγμα και στηρίζουν το δέρμα, ενώ στη μυϊκή χαλάρωση επέρχεται ατροφία των μυϊκών ινών και υπάρχει αδυναμία να συγκρατήσουν το δέρμα. Η ουσιαστική αντιμετώπιση της προκύπτει από την αντιμετώπιση και των δύο μορφών της.

Η χαλάρωση οφείλεται σε ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες. Οι ενδογενείς παράγοντες λειτουργούν σε κυτταρικό επίπεδο, με βάση την κληρονομική προδιάθεση, ενεργοποιώντας το νόμο της βαρύτητας. Οι εξωγενείς παράγοντες κατά τους οποίους χάνεται η σφριγηλότητα και δεν υφίσταται πλέον σύσφιξη της επιδερμίδας, είναι οι αυξομειώσεις βάρους, η απώλεια πολλών κιλών όπου το δέρμα δεν μπορεί να συγκρατήσει τους ιστούς, η εγκυμοσύνη, η έλλειψη άσκησης, οι διατροφικές συνήθειες, η αφυδάτωση, το στρες, το κάπνισμα, η φωτογήρανση, η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι ορμονικές διαταραχές και πολλοί άλλοι.


Υπάρχουν επεμβατικές και μη – επεμβατικές μέθοδοι για να βελτιωθεί η χαλάρωση και να επιτύχουμε σύσφιξη του δέρματος. Συγκεκριμένα:

Η σύσφιξη της επιδερμίδας δεν είναι εύκολη υπόθεση γιατί συνήθως απαιτείται η βελτίωση και των δύο ειδών χαλάρωσης, όταν όμως συμβεί αυτό, αντιμετωπίζονται όλα τα επί μέρους προβλήματα με επιτυχία και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

© 2022 Elyssis – All rights reserved. Developed by Trusted Digital

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ