Περιποίηση Προσώπου

Το δέρμα μας είναι ένα από τα σημαντικότερα ζωτικά όργανα του ανθρώπινου σώματος. Στη σύγχρονη εποχή με την μόλυνση του περιβάλλοντος, την ακτινοβολία του ήλιου, το κάπνισμα και την λανθασμένη διατροφή, η σωστή περιποίηση του προσώπου μας είναι επιτακτική. Το δέρμα στο πρόσωπο μας είναι πολύ ευαίσθητο στους εξωτερικούς παράγοντες και η ισορροπία του μπορεί να διαταραχτεί πολύ εύκολα.

 

Για το λόγο αυτό  θα πρέπει να το φροντίζουμε καθημερινά βοηθώντας το να λαμβάνει όλα τα ενεργά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία και τη σωστή λειτουργία του. Όμως, πέρα από τους εξωτερικούς παράγοντες που επιβαρύνουν την υγεία του δέρματος, με την πάροδο του χρόνου παρατηρούνται σε αυτό και οι ακόλουθες φυσιολογικές αλλαγές:

ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 20

Η υγρασία που διατηρεί το δέρμα μας αρχίζει σταδιακά να μειώνεται. Μπαίνοντας στην δεκαετία των 20, το δέρμα σταδιακά χάνει την φρεσκάδα και την ελαστικότητά του. Αρχίζουν να διαγράφονται οι πρώτες λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες που προκαλούνται από τις ακτίνες UV του ηλίου. H περιποίηση προσώπου σε αυτήν τη δεκαετία περιλαμβάνει καθημερινό καθαρισμό του δέρματος, χρήση ενυδατικών προϊόντων με αντιοξειδωτικά στοιχεία και φυσικά τακτική χρήση αντηλιακού.

ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 30

Στην δεκαετία των 30 χρόνων ξεκινούν οι πρώτες εμφανείς αλλαγές στον συνδετικό ιστό του δέρματος, που μειώνουν ακόμη περισσότερο την διατήρηση της υγρασίας. Παράλληλα μειώνεται η ικανότητα αναγέννησης της επιδερμίδας και η ελαστικότητά της. Οι λεπτές γραμμές γίνονται ακόμη πιο εμφανείς και σχηματίζουν τις πρώτες έντονες ρυτίδες. Σε αυτήν την ηλικία η περιποίηση του προσώπου περιλαμβάνει πλέον εξειδικευμένους ορούς για κάθε δέρμα για την πρόληψη της γήρανσης. Στην καθημερινή ρουτίνα προστίθεται και η κρέμα ματιών, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και προϊόντα νυκτός (κρέμα ή ορός με ρετινόλη).

ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 40

Η υγρασία είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί φυσικά πλέον ενώ ξεκινά η μείωση στην φυσική παραγωγή του υαλουρονικού οξέος. Η κυκλοφορία του αίματος και η διάσπαση των κυττάρων γίνεται με αισθητά πιο αργή διαδικασία δημιουργώντας μεγαλύτερη ξηρασία στο δέρμα. Οι λεπτές γραμμές έχουν γίνει ρυτίδες και είναι ιδιαίτερα εμφανείς στα χείλη, στο μέτωπο και στην περιοχή των ματιών. Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι η περιποίηση του προσώπου απαιτεί πλέον αντιγηραντικά προϊόντα (κρέμες και ορούς). Τα προϊόντα αυτά είναι πλούσια σε υαλουρονικό οξύ, αντιοξειδωτικά αλλά και βιταμίνες Α,Β, C και Ε.

                                              

ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 50

Στην δεκαετία των 50 χρόνων υπάρχει επιπλέον ο επιβαρυντικός παράγοντας των ορμονικών αλλαγών . Η επιδερμίδα γίνεται ακόμη περισσότερο ξηρή, εύθραυστη, ευαίσθητη  και λιγότερο ανθεκτική στους εξωτερικούς παράγοντες. Η ανομοιομορφία του χρώματος είναι πιο εμφανής όπως και οι ρυτίδες που εμφανίζονται πιο βαθιές. Οι βασικοί κανόνες για την περιποίηση του προσώπου σε αυτήν τη δεκαετία παραμένουν κοινοί όπως αναφέρεται παραπάνω (καθημερινός καθαρισμός δέρματος, χρήση αντηλιακού, ορού και κρέμας). Τα προϊόντα περιέχουν σε μεγαλύτερες ποσότητες αντιγηραντικά συστατικά, ενώ η υφή τους είναι πιο λιπαρή ώστε να δημιουργούν ένα προστατευτικό φιλμ στην επιδερμίδα. Με τον τρόπο αυτό προστατεύουν το δέρμα από εξωτερικούς βλαπτικούς παράγοντες και ενισχύουν την υγρασία του. Εκτός από τις ανάγκες που προκύπτουν με το πέρας των χρόνων, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον τύπο του δέρματος για να μπορέσουμε να του προσφέρουμε την κατάλληλη περιποίηση.

Φυσιολογικό- κανονικό δέρμα

Με τον όρο φυσιολογικό δέρμα νοείται το υγιές δέρμα που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη ξηρότητας ή λιπαρότητας. Ακόμη το δέρμα με σωστή δομή των αγγείων, ικανοποιητικό πάχος, που δεν εμφανίζει τραυματισμούς, οργανικές βλάβες ή ενοχλητικά συμπτώματα. Προκύπτει από μια ισορροπία διαφόρων συνεχών βιολογικών διαδικασιών, οι οποίες δημιουργούν μια αρμονική κατάσταση. Συνεπώς τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένα δέρμα ‘’κανονικό ‘’ είναι λειτουργικά. Με βάση τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι ένα κανονικό δέρμα δεν έχει αυξημένες απαιτήσεις και ο κύριος σκοπός μας είναι η διατήρηση του σε καλή κατάσταση. Απαραίτητη είναι η καθημερινή χρήση κρέμας, όρου και καθαριστικού, ενώ μία φορά τον χρόνο πρέπει να γίνεται βαθύς καθαρισμός για να απομακρύνονται οι ρύποι και  το σμήγμα από τους πόρους.

Λιπαρό δέρμα

Με τον όρο λιπαρό δέρμα νοείται εκείνο το δέρμα που χαρακτηρίζεται από ευρείες εκβολές τριχικών θυλάκων (ανοικτούς πόρους), αύξηση του πάχους του δέρματος και της έκκρισης σμήγματος, γεγονός που δίνει στο πρόσωπο μια γυαλιστερή όψη ιδιαίτερα στη μύτη και το μέτωπο. Το Λιπαρό δέρμα δίνει συνεχώς την αίσθηση του ‘’ακάθαρτου’’ δέρματος  και έχει ανάγκη συστηματικής, τακτικής απορρύπανσης, καθώς η σκόνη, η αιθαλομίχλη κ.α. επικάθονται ευκολότερα σε αυτό. Είναι πολύ κοινός τύπος στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι πόροι του δέρματος είναι διευρυμένοι και καλύπτονται από κεράτινα βύσματα που προεξέχουν από την επιφάνεια του δέρματος (φαγέσωρες), δίνοντας μία τραχιά αίσθηση κατά την αφή. Τα λιπαρά δέρματα, εάν δεν περιποιούνται σωστά, μπορούν να εμφανίσουν ακμή.

Ένα λιπαρό δέρμα χρειάζεται βαθύ καθαρισμό ανά 6 μήνες ή και συχνότερα, ενώ ιδιαίτερα ευεργετικές για αυτό είναι θεραπείες όπως είναι η δερμοαπόξεση, η υδρο-δερμοαπόξεση και θεραπείες εξισορρόπησης λιπαρότητας. Τα προϊόντα καθημερινής χρήσης πρέπει να είναι ειδικά για αυτόν τον τύπο δέρματος, να έχουν αντισηπτική δράση και να μην περιέχουν φαγεσωρογόνα συστατικά και λιπαρή σύσταση.

Ξηρό δέρμα

Πρόκειται για το δέρμα που από την κατασκευή του είναι λεπτό και δεν παράγει λιπαρές προστατευτικές ουσίες, κάτι που οφείλεται στην έλλειψη ικανοποιητικού αριθμού σμηγματογόνων αδένων.  Το ξηρό δέρμα χαρακτηρίζεται από: Τραχύτητα της επιδερμίδας, μείωση της λειτουργίας του φραγμού της κεράτινης στοιβάδας, υπερκεράτωση, απώλεια της ελαστικότητάς, ελαττωμένη ταχύτητα αναπαραγωγής των κερατινοκυττάρων και αίσθημα «τραβήγματος» ιδιαίτερα μετά τη χρήση προϊόντων καθαρισμού.

Πρόσθετοι περιβαλλοντικοί παράγοντες ξηρότητας της επιδερμίδας είναι: ο τρόπος ζωής του ατόμου, ο άνεμος, ο ήλιος, ο καπνός, ο κλιματισμός κ. α.

Η ξηρότητα μπορεί να είναι και αποτέλεσμα της γήρανσης του δέρματος, μια λανθασμένη διατροφή, όπως πολλές φορές και η χρήση φαρμάκων μπορούν να οδηγήσουν σ ’αυτή την εικόνα.

Ένα ξηρό δέρμα χρειάζεται θεραπείες ενυδάτωσης και θρέψης που θα αποκαταστήσουν την υγρασία του και θα βελτιώσουν την υφή και την εικόνα του. Οι θεραπείες αυτές μπορούν να γίνουν και με τη βοήθεια μηχανημάτων (για καλύτερη διείσδυση των ενεργών συστατικών). Τα προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να είναι πλούσια σε ενυδατικά και μαλακτικά συστατικά, ενώ τα καθαριστικά για αυτό το δέρμα πρέπει να είναι ήπια για να μην εντείνουν το αίσθημα τραβήγματος και την ξηρότητα.

Μικτό δέρμα

Η σύμμεικτη κατάσταση λιπαρού και λιγότερο λιπαρού (κανονικού ή ίσως και ξηρού δέρματος). Στο μικτό δέρμα υπάρχουν λιπαρές περιοχές όπως οι ρινοπαρειακές αύλακες, το μέτωπο και το πηγούνι καθώς και ξηρότερες, στα μάγουλα και γύρω από τα μάτια.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι κανένα άτομο κατά τη διάρκεια της ζωής του δε διατηρεί τον ίδιο τύπο  δέρματος. Το Λιπαρό δέρμα της νεανικής ηλικίας αντικαθίσταται συνήθως με ξηρό τραχύ δέρμα στην εμμηνόπαυση.

Με βάση τα παραπάνω σε ένα μικτό δέρμα εφαρμόζουμε συνδυαστικά πρωτόκολλα για τις ανάγκες της κάθε ζώνης (π.χ.  Δερμοαπόξεση στη ζώνη λιπαρότητας και ενυδάτωση στα σημεία με ξηρότητα).

Ευαίσθητο δέρμα

Με τον όρο ευαίσθητο δέρμα νοείται το δέρμα που ερεθίζεται εύκολα όταν έλθει σε επαφή με οποιαδήποτε επιφανειοδραστική ουσία. Απαντάται συχνά σε αλλεργικά ή ατοπικά άτομα. Εκδηλώνεται δυσανεξία ακόμη και στην απλή επαφή με το νερό, το σαπούνι, τις λοσιόν, τις μαλακές κρέμες παρουσιάζοντας αίσθημα καύσου, κνησμού, ερυθρότητα και απολέπιση.

Το ευαίσθητο δέρμα θέλει ιδιαίτερη προσοχή, προϊόντα με ειδική υπό-αλλεργική σύνθεση ενώ οι θεραπείες που γίνονται έχουν σκοπό την προστασία του από επιβαρυντικούς παράγοντες.

Για Περιποιήση Προσώπου, επισκεφθείτε το Elyssis σήμερα… σας περιμένουμε!

© 2022 Elyssis – All rights reserved. Developed by Trusted Digital

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ