Η θεραπεία Ηydrafacial είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην αναδόμηση του δέρματος με μη επεμβατικό τρόπο. Πρόκειται για μία θεραπεία που συνδυάζει την απολέπιση με οξέα, την εξαγωγή του σμήγματος και των ρύπων από τους πόρους του δέρματος, την ενυδάτωση και την αντιοξειδωτική προστασία σε μία μόλις συνεδρία.

Δέρμα

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρωπίνου σώματος. Η επιφάνεια που καλύπτει φθάνει μέχρι δυο τετραγωνικά μετρά, ενώ το βάρος του φθάνει μέχρι 12 κιλά και αποτελεί το 15% του συνολικού βάρους του κάθε ατόμου. Επίσης περιέχει 70% νερό από το οποίο το 13 % βρίσκεται στην κεράτινη στοιβάδα. Είναι ζωτικό όργανο αφού είναι υπεύθυνο για μια σειρά βασικών λειτουργιών ενώ παράλληλα αποτελεί και δείκτη για την εκδήλωση παθήσεων σε διάφορα όργανα. Με περισσότερες από 1,5 εκατομμύρια νευρικές απολήξεις διάχυτα κατανεμημένες, το δέρμα είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται τις διαφορετικές βαθμίδες του πόνου. Ξεκινώντας από την απλή επαφή και τις απλές δονήσεις μέχρι τον έντονο πόνο. Νιώθει και αισθάνεται την πίεση συμβάλλοντας στην σωστή θέση του σώματος και στην κίνηση του, ενώ τέλος αντιλαμβάνεται την αίσθηση της ζέστης και του κρύου και γενικότερα των αλλαγών στην θερμοκρασία, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του σώματος με την έκκριση ίδρωτα. Το δέρμα είναι ένα δυναμικό όργανο που μπορεί να απορροφήσει ουσίες από το περιβάλλον όπως για παράδειγμα μέσω της εφαρμογής προϊόντων περιποίησης ή φαρμακευτικών σκευασμάτων. Είναι ένας φυσιολογικός φραγμός που εμποδίζει τόσο παθητικά όσο και ενεργητικά στην είσοδο των μικροβίων στον οργανισμό.

Το δέρμα αποτελείται από τρεις στιβάδες:

Την επιδερμίδα. Σε αυτήν παρατηρείται διαρκής ανανέωση των κυττάρων της έχοντας πλήρη έλλειψη αγγείων με αποτέλεσμα τη συνεχή θρέψη της από τα αγγεία του χορίου. Αν εξετάσει κανείς στο μικροσκόπιο την επιδερμίδα, θα παρατηρήσει ότι συνδέεται με το χόριο μέσω μιας ανώμαλης κυματοειδούς γραμμής δημιουργώντας συνεχώς καταδύσεις της επιδερμίδας στο χόριο και αναδύσεις του χορίου στην επιδερμίδα, γνωστές και ως θηλές.

Το κυρίως δέρμα (χόριο). Το χόριο βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με την επιδερμίδα. Πρόκειται για την παχύτερη στιβάδα (0,5-4 mm). Είναι ένας αρκετά ανθεκτικός ιστός που θρέφει την επιδερμίδα και προστατεύει το δέρμα από ποικίλα μηχανικά ερεθίσματα. Ο συνδετικός ιστός του χορίου, αποτελείται από τρεις πολύ βασικές ίνες: τις κολλαγόνες, οι οποίες εξασφαλίζουν τη δομική στήριξη του δέρματος, τις ελαστικές ίνες που του προσδίδουν ελαστικότητα, αλλά και τις δικτυωτές ίνες. Και τα 3 αυτά είδη ινών, παράγονται από τα πιο βασικά κύτταρα του χορίου που ονομάζονται ινοβλάστες. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των ελαστικών ινών είναι η μεγάλη ελαστικότητα τους και η ικανότητα τους να μπορούν να διαταθούν έως και 150% του συνηθισμένου μήκους τους χωρίς να υποστούν κάποια ρήξη η καταστροφή.

Το υπόδερμα. Το υπόδερμα αποτελεί τη συνέχεια του χορίου. Συνδέει το δέρμα με τα υποκείμενα όργανα του σώματος και περιέχει αγγεία, νεύρα, και αισθητικές απολήξεις. Ο ρόλος του υποδέρματος είναι κατά βάση θερμορυθμιστικός αλλά και προστατευτικός για τους υποκείμενους ιστούς και όργανα.

Συνοπτικά οι κυρίες λειτουργίες που επιτελεί το δέρμα είναι:

Προστατευτική λειτουργία: Το δέρμα δρα προστατευτικά εμποδίζοντας

βλαπτικούς παράγοντες του περιβάλλοντος καθώς και την ηλιακή ακτινοβολία να βλάψουν το σώμα μας.

Θερμορυθμιστική λειτουργία: Η εφίδρωση είναι η παράγωγη και η εξάτμιση του ίδρωτα μεσώ των ιδρωτοποιών αδένων που είναι κατανεμημένοι με μεγάλη πυκνότητα σε όλο το σώμα. Ο μηχανισμός της εφίδρωσης σε συνδυασμό με τη διαστολή των αγγείων που βρίσκονται επιφανειακά στο δέρμα, παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Αισθητήρια λειτουργία: Το δέρμα είναι το πρώτο όργανο του σώματος που έρχεται άμεσα και συνεχώς σε επαφή με το περιβάλλον. Μεταδίδει ερεθίσματα όπως αυτό της αφής, του θερμού, του ψυχρού, της πίεσης, της κίνησης και του πόνου.

Το δέρμα είναι ένας στατικός φραγμός που απλά περιβάλλει και προστατεύει το ανθρώπινο σώμα. Οι λειτουργίες του δέρματος επηρεάζονται και τροποποιούνται συνεχώς κατά την διάρκεια ζωής του ανθρώπου. Αυτό είναι πολύ βασικό γιατί με τον τρόπο αυτό το δέρμα μπορεί να προσαρμόζεται εύκολα στις εκάστοτε συνθήκες.

Περιποίηση δέρματος

Απολέπιση: Είναι μια τεχνική με την οποία απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα με αποτέλεσμα το δέρμα να είναι πιο λείο, καθαρό και λαμπερό. Επιπλέον ενεργοποιεί την διαδικασία της φυσικής ανανέωσης του δέρματος.

Τα απολεπιστικά προϊόντα επιτυγχάνουν το σκοπό τους με δυο τρόπους:

Α) την μηχανική απομάκρυνση των κερατινοκυττάρων (με τριβή)

Β) αποδιοργάνωση της κεράτινης στιβάδας (με χημικά μέσα)

Τα απολεπιστικά προϊόντα τριβής βρίσκονται συνήθως σε μορφή κρέμας και περιέχουν φιλικούς προς το δέρμα κόκκους. Το μέγεθος των κόκκων είναι συνήθως πολύ μικρό με διάμετρο 500-1000 mm. Η απομάκρυνση των νεκρών κερατινοκυττάρων γίνεται με μηχανική απόξεση. Οι κόκκοι αυτοί δεν αντιδρούν με τα στοιχειά της επιδερμίδας, ενώ τα υπόλοιπα συστατικά της κρεμάς έχουν σκοπό να μαλακώσουν τα νεκρά κερατινοκύτταρα ώστε η απομάκρυνση τους να γίνει πιο εύκολη και να διατηρήσουν μια υγρή μορφή για να διευκολύνουν τις κινήσεις της αισθητικού.

Η δεύτερη διαδικασία απολέπισης της κεράτινης στιβάδας είναι με οξέα φρούτων AHA και ΒΗΑ. Είναι τα πλέον δραστικά peeling που χρησιμοποιούνται από τους αισθητικούς για την απομάκρυνση των νεκρών κερατινοκυττάρων. Τα οξέα αυτά προέρχονται από φρούτα, γάλα, ζαχαροκάλαμο και άλλες φυτικές πήγες. Συγκεκριμένα τα AHA επιδρούν κυρίως στην επιφάνεια της επιδερμίδας κάνοντας επιφανειακή απολέπιση. Επίσης μια τέτοια θεραπεία βοηθά στην αντιμετώπιση των λεπτών ρυτίδων έκφρασης και των σημαδιών από ακμή. Τα BHA έχουν την ικανότητα να διεισδύουν στην επιδερμίδα καθαρίζοντας την σε βάθος. Έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα κυρίως σε περιπτώσεις ήπιας ακμής λόγω της ικανότητας αυτών να διαλύουν το σμήγμα που βρίσκεται βαθιά μέσα στους πόρους. Επειδή το peeling με οξέα φρούτων είναι μια ήπιας μορφής απολέπιση μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν σε όλες τις επιδερμίδες. Η κατάλληλη περίοδος για μια τέτοια θεραπεία είναι κατά την διάρκεια του φθινόπωρου ή του χειμώνα αφού η έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να είναι περιορισμένη μετά από την θεραπεία καθώς απαιτείται η χρήση αντηλιακού σε περίπτωση που δεν μπορεί να αποφευχθεί. Tα οξέα φρούτων έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και απολεπιστική δράση. Έτσι λοιπόν το δέρμα ανακτά την ελαστικότητα του, μειώνονται οι ρυτίδες, τονώνεται και δημιουργείται πρόσφορο έδαφος ώστε η επιδερμίδα να δεχτεί το επόμενο στάδιο, την διαδικασία της ενυδάτωσης.

Ενυδάτωση. Σύμφωνα με την επίσημη ερμηνεία της λέξης, πρόκειται για την αποκατάσταση της κανονικής ποσότητας νερού η υγρασίας. Στην περίπτωση της επιδερμίδας αυτό γίνεται παρέχοντας νερό στον οργανισμό μας για να καλύψουμε τυχόν απώλειες αλλά και αποτρέποντας την εξάτμιση του ώστε να διατηρήσουμε τα αποθέματα του σε φυσιολογικά επίπεδα. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι ενυδατικές κρέμες δεν προσθέτουν νερό στο δέρμα. Αυτό που κάνουν είναι είτε να σχηματίζουν μια λεπτή μεμβράνη στην επιφάνεια του δέρματος με τελικό στόχο την αποτροπή της απώλειας υγρασίας, είτε να ελκύουν υγρασία από το περιβάλλον να την συγκρατούν γύρω από τα κύτταρα της κεράτινης στιβάδας και να την ενισχύουν όταν και όποτε υπάρχει ανάγκη. Οι πιο διαδεδομένες ουσίες με ενυδατικές ιδιότητες είναι το υαλουρονικό οξύ, η πανθενόλη, η γλυκερίνη, διάφορα έλαια, ceramides, η ουρία και διάφορα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες.

Hydrafacial

Το Ηydrafacial δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας το νερό ως μέσο απολέπισης. Η θεραπεία υδροδερμοαπόξεσης χρησιμοποιεί τεχνολογία με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για να καθαρίσει και να ενυδατώσει το δέρμα με πολύ αποτελεσματικούς ορούς, προσαρμοσμένους στις εκάστοτε ανάγκες του δέρματος. Xάρη στην ελικοειδή κεφαλή του Ηydrafacial επιτυγχάνεται η βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος το οποίο παρουσιάζει προβλήματα όπως λεπτές γραμμές και ρυτίδες, τραχύτητα του δέρματος, αυξημένη λιπαρότητα κ.α.

Η θεραπεία Hydrafacial πραγματοποιείται σε 6 απλά στάδια και προσφέρει πολλαπλά οφέλη.

Βήμα 1o. Μηχανική λεμφική αποστράγγιση. Κατά την διάρκεια του πρώτου βήματος, το μηχάνημα διενεργεί ένα απλό και ταυτόχρονα διεγερτικό μασάζ λεμφικής αποστράγγισης για να υποβοηθήσει την εξάλειψη των τοξινών και την αύξηση της ροής του οξυγόνου. Έτσι έχει ως αποτέλεσμα την αντιμετώπιση των οιδημάτων του προσώπου, μειώνει τις σακούλες στα μάτια, συμβάλλει στην εξάλειψη των λεπτών γραμμών καθώς και στην λείανση των ρυτίδων. Τέλος, χρησιμοποιείται και σε ακνεϊκά δέρματα καθώς συντελεί στην αντιμετώπιση της μη φλεγμονώδους ακμής. Είναι ένα απαραίτητο στάδιο προετοιμασίας του προσώπου για τα επόμενα βήματα της συνεδρίας Hydrafacial.

Βήμα 2oΚαθαρισμός της επιδερμίδας. Στο στάδιο αυτό χρησιμοποιούνται διάφορα συστατικά με καθαριστικές και μαλακτικές ιδιότητες. Τα τρία βασικότερα είναι  η γλυκοζαμίνη το εκχύλισμα άλγης και το γαλακτικό οξύ.

Η γλυκοζαμίνη ως επί το πλείστον προέρχεται από οστρακοειδή αλλά μπορεί να συντεθεί και στο εργαστήριο. Η τοπική της χρήση προσφέρει όλα τα θετικά στοιχεία μιας απολέπισης, χωρίς όμως να προκαλεί ερεθισμούς όπως άλλα συστατικά. Απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια του δέρματος και ταυτόχρονα διεγείρει την ανανέωση των κυττάρων.

Το εκχύλισμα άλγης προέρχεται από ένα φυτό της θαλάσσης που ανήκει στα φύκια. Έχει ενυδατική και προστατευτική δράση καθώς ρυθμίζει την λειτουργιά των σμηγματογόνων αδένων. Έτσι  θρέφει την επιδερμίδα αποκαθιστώντας την υγρασία του στα φυσικά επίπεδα.

Τέλος, σημαντική είναι η ύπαρξη γαλακτικού οξέος το οποίο προέρχεται, όπως άλλωστε και η ονομασία του, από το γάλα. Είναι ένας από τους πιο δραστικούς, απολεπιστικούς και ενυδατικούς παράγοντες. Προσφέρει ήπια απολέπιση χωρίς να προκαλεί έντονο ερεθισμό όπως άλλα οξέα. Αυτό οφείλεται στο ότι είναι μεγάλου μοριακού βάρους οπότε δεν διεισδύει σε βάθος για να είναι ερεθιστικό για το δέρμα. Συμφωνά με μελέτες το γαλακτικό οξύ ακόμα και όταν βρίσκεται σε μικρές συγκεντρώσεις, καταφέρνει να λειάνει τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες και να ενισχύσει την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

Με την βοήθεια της αρνητικής πίεσης του νερού στην ειδική κεφαλή, απομακρύνονται σε πρώτη φάση τα κατάλοιπα του μακιγιάζ και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος ενώ τα παραπάνω συστατικά ενισχύσουν τον καθαρισμό και την απολέπιση της επιδερμίδας. Η διαδικασία είναι ευχάριστη, δεν πονάει και το άτομο νιώθει απλά μια ελαφριά αίσθηση τραβήγματος.

Βήμα 3οΕφαρμογή οξέων. Στις θεραπείες Hydrafacial χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός δύο πολύ αποτελεσματικών οξέων: του γλυκολικού και του σαλικυλικού οξέος.

Το γλυκολικό οξύ ανήκει στα α-υδροξυοξέα  (AHA) και προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο. Λόγω του μικρού μοριακό του βάρους εισχωρεί στις κατώτερες στιβάδες του δέρματος και έτσι μπορεί να διαπερνά τα κυτταρικά τοιχώματα και να ενεργοποιεί την παράγωγη κολλαγόνου και ελαστίνης. Έχει ισχυρή απολεπιστική δράση, βοηθάει στην αντιμετώπιση της ακμής, δρα ενάντια στους φραγμένους πόρους ενώ συντελεί και στη δημιουργία ομοιόμορφου τόνου στο δέρμα.

Το σαλικυλικό οξύ είναι το πιο γνωστό οξύ από την ομάδα β-υδροξυοξέων (BHA) και προέρχεται από τον φλοιό της ιτιάς. Πρόκειται για λιπόφιλο συστατικό και για αυτό μπορεί να διεισδύσει με μεγαλύτερη ευκολία στους πόρους της επιδερμίδας. Έχει αντιφλεγμονώδεις και κερατολυτικές ιδιότητες και αποτελεί τον μεγαλύτερο σύμμαχο μας για την αντιμετώπιση της ακμής. Αντιμετωπίζει τους φραγμένους πόρους και αποτρέπει τη δημιουργία νέων εστιών ακμής. Παρότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στα μαύρα στίγματα, μπορεί να βοηθήσει και στις κύστες. Φυσικά η κυστική ακμή προκαλείται συχνά από εσωτερικούς παράγοντες, όπως ορμονικούς και γενετικούς, οπότε οι τοπικές θεραπείες μπορεί να μην είναι πάντα αρκετές για τη θεραπεία της.

Έτσι λοιπόν στην επιδερμίδα εγχέεται, με μη ενέσιμο τρόπο, το μείγμα των οξέων που έχει την ικανότητα να λευκαίνει και να εξομαλύνει το σύνολο της επιδερμίδας. Τα οξέα παραμένουν στο δέρμα για λίγα λεπτά (ανάλογα τον τύπο και τις ανάγκες του δέρματος) και αφαιρούνται με χλιαρό νερό.

Βήμα 4ο. Εξαγωγή σμήγματος. Στο στάδιο αυτό χρησιμοποιείται μια ελικοειδής κεφαλή με ταυτόχρονη έγχυση νερού και σαλικυλικού οξέος με σκοπό τον βαθύ καθαρισμό του δέρματος, ενώ απομακρύνονται το σμήγμα και τα μαύρα στίγματα.

Βήμα 5οΜεσοθεραπεία. Σε αυτή την φάση η επιδερμίδα είναι έτοιμη να δεχτεί ένα κοκτέιλ δραστικών συστατικών που αποτελείται από βιταμίνες, υαλουρονικό οξύ, πολυπεπτίδια, εκχύλισμα μήλου και μελιού. Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα υδρόφιλο συστατικό με εξαιρετική ελαστικότητα καθώς έχει την ιδιότητα να συγκρατεί το νερό στο δέρμα μας (ενυδάτωση) και να του χαρίζει όγκο (λείανση λεπτών γραμμών και ρυτίδων).

  Στην αναπλήρωση του χαμένου κολλαγόνου σημαντικό ρόλο παίζουν τα πολυπεπτίδια που έχουν την ικανότητα να διαπερνούν την επιφανειακή στιβάδα του δέρματος. Συντελούν στην αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων, ώστε αυτά με τη σειρά τους να επανορθώσουν τις φθορές του δέρματος και να το «παρακινήσουν» να συνθέσει νέες ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης.

Τα εκχυλίσματα μήλου και μελιού είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συμβάλλει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται η γήρανση του δέρματος.

Οι θρεπτικές αυτές ουσίες που εφαρμόζονται στην κεράτινη στιβάδα έχουν μικρομοριακή μορφή με αποτέλεσμα να θωρακίζουν και να προστατεύουν το δέρμα, το οποίο ανακτά την χαμένη του ελαστικότητα, υγρασία και νεότητα.

  Αμέσως μετά την μεσοθεραπεία, μπορεί να εφαρμοστεί πάνω σε ρυτίδες ένας πατενταρισμένος συνδυασμός πεπτιδίων ρύθμισης του δέρματος που χρησιμοποιούνται για να ενυδατώνουν, να σταθεροποιούν και να καταπραΰνουν το δέρμα. Έτσι, είναι ιδανικό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των λεπτών γραμμών και ρυτίδων του προσώπου.

Βήμα 6ο. Σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των αποτελεσμάτων του Hydrafacial είναι η φωτοθεραπεία που πραγματοποιείται στο τέλος της συνεδρίας. Στο Hydrafacial χρησιμοποιείται το κόκκινο και το μπλε φως.

  Το κόκκινο φως αυξάνει την παράγωγη του κολλαγόνου και της ελαστίνης καθώς ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου στους ιστούς. Βοηθά στην αντιγήρανση του δέρματος, στην αντιμετώπιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, ενώ προτείνεται και σε «κουρασμένα» και θαμπά δέρματα.

Το μπλε φως καταπολεμά τα σημάδια της ακμής (προπιονικό βακτηρίδιο) προσφέροντας ανακούφιση και υγιή όψη στα ακνεϊκά δέρματα. Παράλληλα δρα στους σμηγματογόνους αδένες περιορίζοντας την παράγωγη σμήγματος και συρρικνώνει τους διεσταλμένους πόρους.

Η διαδικασία αυτή δεν πονάει, ενώ χρησιμοποιούνται ειδικές καλύπτρες για να προστατεύσουμε την περιοχή των ματιών από το έντονο φως.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η θεραπεία Hydrafacial έχει ουσιαστικά και εμφανή οφέλη για όλους τους τύπους δέρματος και για όλες τις ηλικίες. Ενδείκνυται για περιστατικά με υπερμελάγχρωση και δυσχρωμίες, ενώ μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου καθώς δεν απαιτείται χρόνος αποκατάστασης. Η αίσθηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι ευχάριστη και καθόλου επίπονη. Η συνολική διάρκεια της συνεδρίας είναι μια ώρα.

Ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου ο αριθμός συνεδρίων Ηydrafacial ποικίλλει. Σε γενικές γραμμές προτείνεται ένα ολοκληρωμένο πρωτόκολλο 6 συνεδριών με μεσοδιάστημα περίπου 20 ήμερων λόγω των οξέων. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί και χωρίς το στάδιο των οξέων. Στην περίπτωση αυτή οι συνεδρίες μπορούν να πραγματοποιηθούν ανά 15 ημέρες.

Το Hydrafacial μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες μεθόδους ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε δέρματος. Καθότι πρόκειται για μία θεραπεία που καλύπτει συνολικά όλες τις ανάγκες του δέρματος, ενώ την ίδια μέρα αποφεύγουμε να πραγματοποιήσουμε άλλες θεραπείες. Ωστόσο, μετά από επτά ημέρες μπορεί να εφαρμοστεί η μονοπολική ραδιοσυχνότητα για σύσφιξη και ενεργοποίηση των ινοβλαστών. Επίσης, η ενδοδερμική μάλαξη είναι ένας πολύ καλός συνδυασμός, αφού αυτή προηγηθεί της θεραπείας Hydrafacial και αυτό γιατί το δέρμα θα δεχτεί για τριάντα λεπτά τη διαδικασία της λεμφικής παροχέτευσης. Έτσι, ενεργοποιούμε την λεμφική και αιματική κυκλοφορία, προετοιμάζουμε το δέρμα μας και δίνουμε τροφή στα κύτταρα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το δέρμα θα είναι έτοιμο να δεχτεί την διαδικασία της υδροδερμοαπόξεσης με μεσοδιάστημα 2 έως 3 ημερών.

Αντενδείξεις Hydrafacial:

© 2022 Elyssis – All rights reserved. Developed by Trusted Digital

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ