Ο Βαθύς Καθαρισμός προσώπου είναι από τις σημαντικότερες θεραπείες της αισθητικής και αποτελεί πρόλογο όλων των υπόλοιπων θεραπειών. Σε ένα καθαρό από σμήγμα και νεκρά κύτταρα δέρμα, έχουν καλύτερα αποτελέσματα οι θεραπείες αισθητικής ,όπως είναι οι θεραπείες ενυδάτωσης, αντιγήρανσης, σύσφιξης, μεσοθεραπείας κτλ.

Η μόλυνση της ατμόσφαιρας, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, το μακιγιάζ, ο μη καθημερινός καθαρισμός προσώπου (δηλαδή γαλάκτωμα-λοσιόν-σαπούνι ανάλογα με τον τύπο δέρματος), πάντα κάνουν ένα δέρμα κουρασμένο και θαμπό. Η συσσώρευση των νεκρών κυττάρων, οι εκκρίσεις των σμηγματογόνων και των ιδρωτοποιών αδένων, δημιουργούν το λεγόμενο όξινο μανδύα  στο δέρμα και δυσχεραίνουν την αναπνοή του δέρματος μέσω των πόρων

(άδηλη αναπνοή). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα τελικά να ασφυκτιά και να φαίνεται θαμπό και κουρασμένο.

Στόχος, λοιπόν, του Βαθύ Καθαρισμού είναι να βοηθήσει και να λύσει προβλήματα του δέρματος όπως είναι η συσσώρευση νεκρών κυττάρων και σμήγματος αλλά και οι φραγμένοι πόροι. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας του Βαθύ Καθαρισμού, η αισθητικός μπορεί να κρίνει τις ανάγκες του δέρματος, την ευαισθησία του και να δημιουργήσει το ανάλογο πρωτόκολλο θεραπείας. Η εμπειρία της αισθητικού και ο σύγχρονος εξοπλισμός είναι απαραίτητα στοιχεία για να αποδώσει τα καλύτερα αποτελέσματα ο Βαθύς Καθαρισμός.

Είδη Βαθύ Καθαρισμού

Ο Βαθύς Καθαρισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με την βοήθεια του ατμούοπότε έχουμε τον υγρό καθαρισμό, είτε χωρίς ατμό οπότε έχουμε τον ξηρό καθαρισμό.

Ο τρόπος διάνοιξης μπορεί να γίνει είτε με εξειδικευμένες δακτυλοπιέσεις από την Αισθητικό, είτε με ειδικό εργαλείο όπου κρίνεται απαραίτητο. Επίσης, μπορεί να εφαρμοστεί και υπέρηχος, διαμάντι κ.α. Αυτό εξαρτάται από τον τύπο δέρματος, την ευαισθησία του αλλά και τις ανάγκες του δέρματος γενικότερα.

Υγρός καθαρισμός

Ο Καθαρισμός προσώπου με ατμό έχει την ιδιότητα να μαλακώνει το δέρμα, οπότε γίνεται πιο εύκολη η διάνοιξη των πόρων. Διευκολύνει την αιμάτωση του δέρματος επειδή δημιουργείται υπεραιμία και βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία τοπικά. Έχουμε, λοιπόν, καλή αιμάτωση και βελτίωση τη οξυγόνωσης του δέρματος. Η κεράτινη στοιβάδα μαλακώνει από τον ατμό, οπότε στη συνέχεια θα έχουμε και καλύτερη διείσδυση των συστατικών των προϊόντων που θα χρησιμοποιήσουμε. Τέλος, η απολέπιση του δέρματος που θα γίνει με peeling (πάντα ανάλογα τον τύπο του δέρματος, ή όποιο κρίνεται απαραίτητο από την αισθητικό), θα απομακρύνει τα επιφανειακά κύτταρα της κεράτινης στοιβάδας.

Ο Βαθύς Καθαρισμός προσώπου με ατμό λοιπόν:

Μετά την έκθεση του προσώπου στον ατμό, γίνεται η εξαγωγή του σμήγματος και στη συνέχεια ακολουθούν διαφορετικά εξατομικευμένα πρωτόκολλα ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος. Το σίγουρο είναι ότι η εξαγωγή του σμήγματος γίνεται καλύτερα και πιο εύκολα από την αισθητικό και είναι ασφαλής, γιατί δε γίνεται ποτέ με γυμνά χέρια. Πολύ προσοχή απαιτείται σε ό,τι αφορά τον ατμό και συγκεκριμένα στη θερμοκρασία του αλλά και στην ασφαλή απόσταση του προσώπου από αυτόν. Ανάλογα με τον τύπο δέρματος ρυθμίζεται ο χρόνος που θα μείνει το πρόσωπο στον ατμό. Ένα δέρμα με ευρυαγγείες για παράδειγμα, πρέπει να μείνει τον λιγότερο χρόνο, ώστε να μην ενοχληθούν οι ευρυαγγείες και επιδεινωθούν. Σε πρόσωπα με σοβαρό πρόβλημα ευρυαγγειών, θα ήταν προτιμότερο να εφαρμοστεί άλλη μέθοδος αντί του ατμού (ξηρός καθαρισμός). Επίσης, η ροδόχρους νόσος απαιτεί την ίδια προσοχή σε ό,τι αφορά το βαθύ καθαρισμό και τη διάρκεια του χρόνου που θα μείνει στον ατμό το συγκεκριμένο πρόσωπο. Η παρατεταμένη χρήση του ατμού μπορεί να δημιουργήσει περισσότερη αφυδάτωση και η ξηρή επιδερμίδα να γίνει ακόμα ξηρότερη. Το ξηρό δέρμα, λοιπόν, το κανονικό, το λιπαρό, κρίνεται από την εμπειρία της αισθητικού, για το χρόνο, την ένταση και την απόσταση του ατμού.

Αυτό επίσης που χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση είναι η ακμή. Το δέρμα αυτό θέλει προσοχή ιδίως εάν υπάρχουν βλάβες όπως φλύκταινες, βλατίδες, κτλ. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ατμός ενδεχομένως να ενοχλήσει και να δημιουργήσει φλεγμονή. Για το λόγο αυτό, η αισθητικός μπορεί να αποφασίσει να πραγματοποιηθεί πρώτα θεραπεία ακμής και στη συνέχεια να ακολουθήσει ο βαθύς καθαρισμός. Έτσι, θα έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για το συγκεκριμένο τύπο δέρματος.

Ο Βαθύς Καθαρισμός με ΑΤΜΟ είναι μία ασφαλής διαδικασία, εφόσον φυσικά τηρούνται όλες οι παράμετροι ασφαλείας.

Αντενδείξεις

Σε κάποιες καταστάσεις ο Βαθύς Καθαρισμός με ατμό αποφεύγεται για λόγους που θα κρίνει πάντα η αισθητικός παίρνοντας το ιστορικό του πελάτη. Αποφεύγεται σε:

Βέβαια πάντα υπάρχει εναλλακτική λύση να γίνει ο βαθύς καθαρισμός χωρίς τη χρήση του ατμού, οπότε κανένας τύπος δέρματος δε το στερείται. Αυτός είναι ο λόγος που ο βαθύς καθαρισμός πρέπει να γίνεται πάντα σε επαγγελματικούς χώρους από έμπειρο αισθητικό, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, την τήρηση των κανόνων καθαριότητας και των μέτρων αντισηψίας.

Ξηρός καθαρισμός

Ο Βαθύς Καθαρισμός ΧΩΡΙΣ ΑΤΜΟ προτιμάται εάν το συγκεκριμένο δέρμα για κάποιο λόγο δεν πρέπει να εκτεθεί στον ατμό και πραγματοποιείται με τη βοήθεια των υπερήχων. Ο Υπέρηχος, λοιπόν, σε συνδυασμό με εξειδικευμένα προϊόντα, μπορούν να βοηθήσουν στην μηχανική απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την κεράτινη στοιβάδα, οπότε έχουμε ευκολότερη διάνοιξη στη συνέχεια. Για το πρόσωπο συνήθως επιλέγουμε 2 έως 5 Mhz. Τα 2 Mhz έως 3 Mhz είναι πιο ασφαλή αλλά και αποτελεσματικά ταυτόχρονα. Χρησιμοποιούμε αγνά προϊόντα, χωρίς έλαια, σε μορφή serum, ζελέ ή σε υγρή μορφή.

Τα πλεονεκτήματα των υπερήχων για τον καθαρισμό προσώπου είναι ότι έχουν άμεσο αποτέλεσμα στο δέρμα και είναι χωρίς χημικά. Συγκεκριμένα, οι υπέρηχοι:

Έτσι λοιπόν ακολουθώντας αυτή την τακτική μπορούμε με ασφάλεια να πετύχουμε ένα πολύ καλό Βαθύ Καθαρισμό του δέρματος χωρίς ατμό.

Βαθύς Καθαρισμός με τη χρήση ΔΙΑΜΑΝΤΙΟΥ

Η μέθοδος βαθύ καθαρισμού με διαμάντι, είναι μια προηγμένη θεραπεία που μπορεί να απομακρύνει το σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα και να χαρίσει λεία και λαμπερή όψη στην επιδερμίδα. Έτσι το δέρμα φαίνεται νεανικό, χωρίς λεπτές γραμμές και ρυτίδες έκφρασης.

Μπορεί να γίνει εφαρμογή στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα. Συγκεκριμένα, μπορεί να εφαρμοστεί στην πλάτη, τα μπράτσα και όπου αλλού υπάρχει πρόβλημα. Το διαμάντι βέβαια μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές θεραπείες και αποτελεί τον πυρήνα σε όλες τις θεραπείες αντιγήρανσης. Πρόκειται για κεφαλές από γνήσια διαμάντια, κομμένα με laser. Η δερμοαπόξεση με διαμάντι έχει την ικανότητα να αφαιρεί αναίμακτα την επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος και να βοηθά τη λείανση του δέρματος. Παράλληλα με τη χρήση vacum αναρρόφησης που υπάρχει στις κεφαλές διαμαντιού, ενεργοποιείται ο σχηματισμός κολλαγόνου και ελαστίνης. Το διαμάντι λοιπόν βοηθάει το δέρμα να παράγει μόνο του κολλαγόνο και ελαστίνη, δηλαδή να αναπλάθεται μόνο του(αυτογενής ανάπλαση). Για το λόγο αυτό, έχουμε ένα πιο ενυδατωμένο ελαστικό δέρμα. Αποτελεί την ιδανική επιλογή για ένα αναζωογονημένο, απαλό, καθαρό από σμήγμα και νεκρά κύτταρα δέρμα.

Είναι μία ανώδυνη  και ασφαλής διαδικασία, ενώ η εφαρμογή δεν προκαλεί ερεθισμό ή τραύματα και δεν υπάρχουν παρενέργειες όπως ερυθρότητα, σημάδια κ.α. Το διαμάντι καθαρίζει το δέρμα από νεκρά κύτταρα και κάνει καθαρισμό του δέρματος, ιδιαίτερα στα λιπαρά και ασφυξιακά δέρματα. Είναι κατάλληλο για όσους αναζητούν εναλλακτική λύση σε σχέση με τις επεμβατικές μεθόδους και θέλουν τέλεια και άμεσα αποτελέσματα σε προβλήματα του δέρματος. Η δερμοαπόξεση με διαμάντι είναι μία διαδικασία ειδική και ξεχωριστή για τον κάθε ασθενή.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις μετά τη θεραπεία του βαθύ καθαρισμού με διαμάντι δε χρειάζονται, παρά μόνο αποφυγή του μακιγιάζ την ίδια ημέρα και αντιηλιακή προστασία, συν τις υπόλοιπες προφυλάξεις που απαιτούνται για το βαθύ καθαρισμό γενικά.

Βαθύς καθαρισμός με Hydrafacial

Mία ακόμη εναλλακτική και σύγχρονη μέθοδος για βαθύ καθαρισμό, είναι αυτή με τη βοήθεια μηχανήματος Υδρο-δερμοαπόξεσης. Η μέθοδος αυτή προσφέρει στο δέρμα καθαρισμό και απολέπιση με τη βοήθεια μιας μικροσκοπικής κεφαλής. Η κεφαλή αυτή, σαρώνει όλη την επιδερμίδα και με τη χρήση της αρνητικής πίεσης του νερού απομακρύνει σε πρώτη φάση τα υπολείμματα του μακιγιάζ και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Αυτό που αισθάνεται ο πελάτης είναι μία απαλή αίσθηση τριβής. Σε δεύτερη φάση, εφαρμόζεται στην επιδερμίδα ένα μείγμα γλυκουλικού και σαλκιλικού οξέος. Το μείγμα αυτό έχει την ικανότητα να λευκαίνει και να εξομαλύνει την εξωτερική υφή της επιδερμίδας, χωρίς παρενέργειες και προτιμάται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις με φραγμένους πόρους ή σε ασφυξιακά δέρματα. Σε αυτό το στάδιο μπορεί να γίνει και διάνοιξη αν κρίνεται απαραίτητο. Η ειδική κεφαλή με ελικοειδές σχήμα, συνδυάζει τη μέθοδο του στροβιλισμού, την εκτόξευση ειδικού υγρού αλλά και την παράλληλη αναρρόφηση. Έτσι επιτυγχάνεται η βαθιά απολέπιση και απαλλάσσεται το δέρμα από τους φραγμένους πόρους, το σμήγμα και τα μαύρα στίγματα. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι κεφαλών που προσαρμόζονται στην κεφαλή και χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος. Στην τελευταία φάση της θεραπείας, η επιδερμίδα είναι έτοιμη να δεχθεί ένα κοκτέιλ αντιοξειδωτικών, βιταμινών και ενυδατικών συστατικών, τα οποία είναι με τη μορφή μικρομοριακών ενώσεων για να διεισδύσουν βαθιά στο δέρμα.

Πρόκειται για μία σύντομη και αποτελεσματική μέθοδο καθαρισμού προσώπου χωρίς ατμό, χωρίς υπέρηχο, χωρίς διαμάντι.

Μετά το τέλος της θεραπείας του βαθύ καθαρισμού, το άτομο μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του και στις καθημερινές του συνήθειες χωρίς ερεθισμό και με το δέρμα του να είναι λαμπερό, φωτεινό και χωρίς κοκκινίλες.

Να σημειωθεί πως δεν υπάρχουν παρενέργειες εφόσον το ιατρικό ιστορικό του πελάτη επιτρέπει την εφαρμογή της μεθόδου.

Βαθύς Καθαρισμός με τη χρήση ειδικού κοκτέιλ (PR)

Υπάρχει μια ακόμα μέθοδος βαθύ καθαρισμού όπου τη θέση του ατμού παίρνει ένα ειδικό κοκτέιλ αιθερίων ελαίων και απόσταγμα φυτών όπως Καλέντουλα, Neroli, βιταμίνη C και E και πολλά άλλα φυτά. Τα συγκεκριμένα εκχυλίσματα και συστατικά, έχουν την ικανότητα να μαλακώνουν την κεράτινη στοιβάδα και να προετοιμάζουν το δέρμα για διάνοιξη και εξαγωγή σμήγματος. Ενδείκνυται για όλους τους τύπους δέρματος, εφόσον δεν προτιμώνται τα άλλα είδη βαθύ καθαρισμού, δηλαδή με ατμό, με διαμάντι, με υπέρηχο, με hydratherapy κτλ.

Η μέθοδος αυτή αντενδείκνυται σε περίπτωση εγκυμοσύνης, θηλασμού και σε τυχόν αλλεργίες.

Η συχνότητα εφαρμογής του βαθύ καθαρισμού (όποιου είδους και να είναι), εξαρτάται από τον τύπο δέρματος. Ένα ξηρό δέρμα χωρίς σμήγμα απαιτεί λιγότερες επαναλήψεις μέσα στο χρόνο. Αντιθέτως, ένα ακνεϊκό δέρμα μπορεί να χρειάζεται περσότερες επαναλήψεις ακόμα και μέσα σε ένα μήνα. Σε γενικές γραμμές ένα κανονικό δέρμα χρειάζεται βαθύ καθαρισμό μια φορά το χρόνο, ένα μικτό δέρμα δύο με τρεις φορές το χρόνο, ένα ξηρό μία φορά ανά ένα με δύο χρόνια, ένα λιπαρό δέρμα κάθε δύο μήνες και τέλος ένα ακνεϊκό δέρμα κάθε είκοσι με τριάντα ημέρες για να αποκατασταθεί η ακμή.

Το τελικό συμπέρασμα για το πόσες φορές και κάθε πότε πρέπει να πραγματοποιείται ο βαθύς καθαρισμός, είναι στην κρίση της αισθητικού. Το ίδιο συμβαίνει και με την επιλογή του είδους του βαθύ καθαρισμού.

Tα στάδια της εφαρμογής του βαθύ καθαρισμού περιλαμβάνουν:

Ο Βαθύς καθαρισμός πραγματοποιείται σε υγιές δέρμα από εκπαιδευμένους και έμπειρους αισθητικούς και δεν απαιτείται κάποια προετοιμασία από την πλευρά του πελάτη.

Η αποστείρωση των εργαλείων και η τήρηση των κανόνων υγιεινής του χώρου πρέπει να τηρούνται με μεγάλη αυστηρότητα για να μην υπάρξει επιμόλυνση του δέρματος με στρεπτόκοκκο, σταφυλόκοκκο, προπιονικό βακτηρίδιο της ακμής κτλ.

Όταν, λοιπόν, ο βαθύς καθαρισμός του προσώπου γίνεται από εξειδικευμένο αισθητικό, με ειδικά  προϊόντα και μηχανήματα τα οποία βοηθούν στη ρευστοποίηση του σμήγματος και την ευκολότερη εξαγωγή του σμήγματος, δεν αφήνει σημάδια στο δέρμα. Μπορεί να υπάρξει ήπια ερυθρότητα, η οποία όμως υποχωρεί σύντομα. Ακόμη, ο βαθύς καθαρισμός δεν επηρεάζει το μέγεθος των πόρων, οι οποίοι ως γνωστό ούτε μεγαλώνουν ούτε μικραίνουν. Ο βαθύς καθαρισμός των πόρων είναι απαραίτητος καθώς όταν σε έναν πόρο παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα συσσωρευμένο σμήγμα, αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης φλεγμονής. Όταν αφαιρεθεί το σμήγμα και οι φαγέσωρες από το δέρμα (μαύρα στίγματα), οι πόροι είναι καθαροί και το δέρμα δεν διατρέχει κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονής.

Ο βαθύς καθαρισμός είναι μια θεραπεία για όλους, για άνδρες, γυναίκες, εφήβους και ιδιαίτερα για εφήβους με πρόβλημα αυξημένης λιπαρότητας, ασφυξιακού δέρματος, ακόμη και ακμής.

Για οποιαδήποτε περιποίηση προσώπου που κρίνεται από την αισθητικό αναγκαία για το δέρμα, θεωρείται απαραίτητο να προηγηθεί ο βαθύς καθαρισμός λίγες μέρες νωρίτερα και στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι θεραπείες, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Μπορεί να εφαρμοστεί ο βαθύς καθαρισμός όλες τις εποχές του χρόνου ακόμα και το καλοκαίρι. Η διάρκεια εφαρμογής του υπολογίζεται περίπου μιάμιση με δύο ώρες (ανάλογα το δέρμα).

Συνοπτικά τα οφέλη του καθαρισμού είναι:

Γενικά για το βαθύ καθαρισμό δεν υπάρχουν αντενδείξεις, εφόσον τηρούνται οι κανόνες της διαδικασίας.

Ενδείκνυται για όλους τους τύπους δερμάτων και όλες τις ηλικίες.

Αποθεραπεία

Είναι πολύ βασική και χρειάζεται προσοχή, γιατί είναι αυξημένος ο κίνδυνος μόλυνσης με κάποιο βακτήριο. Το άτομο που έκανε βαθύ καθαρισμό, δεν πρέπει να εκτίθεται σε σάουνα, στη θάλασσα και στη σκόνη.

Μετά τον βαθύ καθαρισμό θα πρέπει για δύο ή τρεις ημέρες να μην ιδρώσουμε πολύ, να μη εφαρμόζουμε βαρύ μακιγιάζ και να αποφεύγουμε την ηλιοθεραπεία. Είναι απαραίτητος ο σχολαστικός καθαρισμός του δέρματος, πρωί και βράδυ, για την απομάκρυνση των τοξινών και των ρύπων που εκκρίνει το δέρμα. H χρήση peeling και μάσκας μία φορά την εβδομάδα συνίσταται μετά από 3 με 4 ημέρες. Απαραίτητη είναι η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας το πρωί και βράδυ, καθώς και αντιηλιακή κρέμα σε καθημερινή βάση (αποφυγή έκθεσης στον ήλιο την ίδια μέρα).  Γενικότερα, τις επόμενες ημέρες αποφεύγουμε θεραπείες που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό στο δέρμα, τύπου Laser IPL, peeling με οξέα, RF για περίπου μια εβδομάδα.

Ο καθαρισμός με ταινίες που αρκετοί άνθρωποι εφαρμόζουν στο πρόσωπο τους τα τελευταία χρόνια για την αφαίρεση μαύρων στιγμάτων, δεν έχουν αποτέλεσμα και δεν κάνουν καλό στο δέρμα. Η εφαρμογή τους προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα και μπορούν να δημιουργήσουν ακόμα και σημάδια σε δέρματα πιο ευαίσθητα.

Επίσης, πριν από ενέσιμες θεραπείες κρίνεται απαραίτητο να έχει γίνει βαθύς καθαρισμός για καλύτερα αποτελέσματα.

Ο βαθύς καθαρισμός, ακόμη, μπορεί να γίνει και σε άλλα μέρη του σώματος που είναι επιρρεπή σε συσσώρευση σμήγματος και εμφάνιση φλεγμονών. Για παράδειγμα, στην πλάτη, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από σπυράκια τα οποία ακόμα και αν το συγκεκριμένο άτομο ακολουθεί θεραπεία χαπιών με σύσταση δερματολόγου, θα έχει σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα αν παράλληλα με τη θεραπεία του γίνεται στην περιοχή της πλάτης βαθύς καθαρισμός. Το ίδιο ισχύει και για την περιοχή του στέρνου και των μπράτσων. Η συνεργασία της έμπειρης αισθητικού και του δερματολόγου σε αυτές τις περιπτώσεις δίνουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στα προβλήματα ακνεϊκού δέρματος, σε πρόσωπο, πλάτη, στέρνο και μπράτσα.

Κλείνοντας, ο βαθύς καθαρισμός, λοιπόν, δικαίως θεωρείται απαραίτητος για όλα τα δέρματα ξηρά, λιπαρά, κανονικά και ακνεϊκά, διότι προετοιμάζει το δέρμα για οποιαδήποτε άλλη θεραπεία, είτε είναι αισθητική, είτε είναι ιατρική η θεραπεία αυτή. Από μόνος του στην πράξη, κρίνεται θεραπεία για όλα τα δέρματα, καθώς αφαιρεί τα νεκρά κερατινοκύτταρα της επιδερμίδας, τα οποία συσσωρεύονται και φράζουν τους πόρους εμποδίζοντας την άδηλη αναπνοή του δέρματος. Αφαιρεί το σμήγμα το οποίο επίσης φράζει τους πόρους και κάνει το δέρμα να φαίνεται θαμπό και κουρασμένο. Τέλος, το ενυδατώνει και το διατηρεί υγιές, φωτεινό και ξεκούραστο ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την ανθεκτικότητα του έναντι των βλαβερών περιβαλλοντικών συνθηκών (ηλιακή ακτινοβολία, σκόνη, ρύποι κ.α.).