Το συγκεκριμένο μήκος κύματος της ακτίνας φωτός προκαλεί απορρόφηση της ενεργείας από τη μελανίνη της τρίχας, καταστρέφοντας το τριχικό θύλακα και αναστέλλοντας το σχηματισμό νέας τρίχας, αφήνοντας ανεπηρέαστη τη μελανίνη.
Η μέθοδος είναι σχεδόν ανώδυνη, χάρη στον αυτόματο μηχανισμό ψύξης του δέρματος, που διαθέτει αποκλειστικά το laser του αμερικανικού οίκου Candela. Ο αυτόματος μηχανισμός ψύξης μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να δώσουμε υψηλές ενέργειες ακόμη και σε πιο σκούρα δέρματα ή λεπτές τρίχες.
Ελάχιστος αριθμός συνέδριων: 6. Ο συνολικός αριθμός συνεδριών εξαρτάται από την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Ο Αλεξανδρίτης είναι μια μέθοδος μόνιμης αποτρίχωσης. Η μόνιμη αποτρίχωση αναφέρεται στην αποτελεσματική απομάκρυνση των τριχών και πραγματοποιείται με μόνιμη παρέμβαση στο τριχοθυλάκιο. Χαρακτηρίζεται από την καταστροφή των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την θρέψη και την αναγέννηση της τρίχας (καταστροφή αναγεννητικών κυττάρων της τρίχας) .

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ο πιο σωστός όρος είναι «μόνιμη μείωση των τριχών». Ο Αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων (FDA) ορίζει την αποτρίχωση με χρήση laser “….τη σταθερή και μακράς διάρκειας μείωση του αριθμού των επανεκφυόμενων τριχών ως αποτέλεσμα ενός θεραπευτικού σχήματος που απαιτεί συνήθως πολλαπλές συνεδρίες και συντήρηση του αποτελέσματος …”.

Στην κατηγορία της μόνιμης αποτρίχωσης περιλαμβάνεται η αποτρίχωση με χρήση φωτός ( φωτοαποτρίχωση ) και συγκεκριμένα με :

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος ακτινοβολίας απορροφάται επιλεκτικά από το χρωμοφόρο-στόχο στο δέρμα, που μπορεί να είναι η μελανίνη , η αιμοσφαιρίνη ή το νερό. Στη φωτοαποτρίχωση χρωμοφόρο-στόχο αποτελεί η μελανίνη που βρίσκεται στην τρίχα και το τριχοθυλάκιο.

Οι συσκευές  Laser παράγουν ακτίνες φωτός συγκεκριμένου μήκους κύματος που έχουν την ικανότητα να διεγείρουν, να διαμελίζουν, να προκαλούν πήξη ή να καταστρέφουν κύτταρα και ιστούς.

Στη φωτοαποτρίχωση μια δέσμη  φωτός ( laser ή IPL) απορροφάται από τη μελανίνη του τριχικού θυλάκου και μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια, με σκοπό την αδρανοποίηση των αναγεννητικών κυττάρων της τρίχας.  Η αποτρίχωση βασίζεται στην αρχή  της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης, δηλαδή λύση των ιστών που θερμαίνονται λόγω του φωτός που απορροφάται από αυτούς επιλεκτικά και αυξάνει τη θερμοκρασία τοπικά, σε τέτοια επίπεδα ώστε να επιφέρει την καταστροφή τους.

Ιδανικότεροι υποψήφιοι για αποτρίχωση με ακτινοβολίες laser ή  IPL είναι άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και σκούρες τρίχες , ενώ δεν ενδείκνυται σε άτομα με άσπρες ή ξανθές τρίχες, καθώς αυτές δεν περιέχουν μελανίνη που απορροφά την ενέργεια των ακτινών του Laser.

Η αποτρίχωση με την χρήση της ακτινοβολίας Laser ή IPL, στοχεύει στο να οδηγήσει την ακτινοβολία μέσα στο στέλεχος της τρίχας, και στο έγχρωμο θυλακικό επιθήλιο, ώστε η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας να προκαλέσει θερμική νέκρωση των αναγεννητικών  δομών του τριχικού θύλακα, τοπικά. Η θερμοκρασία που έχει ως αποτέλεσμα θερμική νέκρωση, είναι της τάξης των 70 βαθμών Κελσίου. Η διαδικασία της επιλεκτικής αυτής απορρόφησης που οδηγεί σε θερμική νέκρωση τοπικά, είναι γνωστή ως επιλεκτική φωτοθερμόλυση. Η φωτοαποτρίχωση επομένως, αποτελεί μια μέθοδο διαχρονικά εξελισσόμενης μείωσης της τριχοφυΐας.

Τα στοιχεία που έχουν σχέση με το θύλακα της τρίχας και επηρεάζουν το αποτέλεσμα της φωτοαποτρίχωσης είναι :

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ

Από ανατομικής απόψεως, σε κάθε τρίχα  διακρίνονται δύο τμήματα:

ΣΤΕΛΕΧΟΣ

Το στέλεχος είναι ελεύθερο και κινητό και εκτείνεται από το σημείο που εκβάλει ο σμηγματογόνος αδένας μέσα στο θύλακα, μέχρι την απόληξη του ελεύθερου άκρου της τρίχας. Αυτό το ελεύθερο άκρο είναι οξύ και καλείται κορυφή της τρίχας.

Το τριχικό στέλεχος αποτελείται κυρίως από  νεκρά, πλήρως διαφοροποιημένα κερατινοκύτταρα, των οποίων η σκληρότητα βασίζεται σε ενδιάμεσα ινίδια που ανήκουν στην οικογένεια των κερατινών.

ΡΙΖΑ

Η ρίζα είναι το μη ορατό τμήμα της τρίχας το οποίο βρίσκεται στο εσωτερικό του τριχοθυλακίου. Το κατώτερο σημείο του τριχοθυλακίου ονομάζεται βολβός και ο ρόλος του είναι ζωτικής σημασίας ως προς την τελική δομή του συνόλου της τρίχας. Εντός του βολβού παρατηρείται πλήθος αιμοφόρων αγγείων, τα οποία εξασφαλίζουν τη θρέψη και την οξυγόνωση του βολβού. Επιπροσθέτως, στο σημείο αυτό παράγονται κύτταρα υπεύθυνα για την παραγωγή κερατίνης και μελανίνης. Η κερατίνη διαδραματίζει καίριο ρόλο στη δομή της τρίχας ενώ η μελανίνη συντελεί στον καθορισμό του χρώματος των μαλλιών. Ακριβώς δίπλα στο τριχοθυλάκιο, βρίσκεται ο σμηγματογόνος αδένας ώστε να προσφέρει στην τρίχα την απαραίτητη ενυδάτωση και ελαστικότητα μέσω της λίπανσης που εξασφαλίζει το σμήγμα.

ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Κατά την αναγέννηση του τριχικού θυλάκου διακρίνονται τρία κύρια αναπτυξιακά στάδια ή φάσεις:

Α) Η ανάπτυξη της τρίχας, η ενεργητική φάση δηλαδή αύξησης της τρίχας, χαρακτηρίζεται από έντονη δραστηριότητα του θύλακα, με αποτέλεσμα το σχηματισμό και την ανάπτυξη νέας τρίχας, ονομάζεται αναγενής φάση (αναγενές στάδιο) και η διάρκεια της καθορίζει το μήκος της τρίχας. Κατά το αναγενές στάδιο , οι τριχικοί θύλακες διεισδύουν βαθιά μέσα στην υποδερμίδα και ο βολβός της τρίχας είναι εμφανής. Οι θύλακες των τριχών μετά περνούν στο καταγενές στάδιο, ένα στάδιο παλινδρόμησης.

Β) Το καταγενές στάδιο αποτελεί ένα ενδιάμεσο, μεταβατικό στάδιο, που διαρκεί μερικές εβδομάδες. Στο στάδιο αυτό η τρίχα σταματάει να αναπτύσσεται, ο τριχικός βολβός συρρικνώνεται και ο θύλακας  προετοιμάζεται για την απόπτωση της τρίχας. Το καταγενές στάδιο οδηγεί στο τελευταίο στάδιο του  αναπτυξιακού κύκλου της τρίχας, το τελογενές.

Γ) Το  τελογενές στάδιο αποτελεί τη φάση ανάπαυσης του θύλακα, κατά την οποία η τρίχα ηρεμεί και τελικά απομακρύνεται, καθώς αντικαθίσταται από νέες τρίχες. Η φάση αυτή της ηρεμίας μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες και εξαρτάται από τον αριθμό των αναπτυσσόμενων τριχών στην περιοχή. Κατά την φάση της ηρεμίας, οι τριχικοί θύλακες είναι κοντύτεροι και ο βολβός της τρίχας είναι μικρότερος, χωρίς θηλή. Καθώς η αναγενής φάση συνεχίζεται, ο τριχικός θύλακας επιμηκύνεται, ο βολβός κατευθύνεται βαθύτερα μέσα στο δέρμα, η τρίχα αυξάνεται σε μήκος και η παλιά τρίχα σταδιακά αποβάλλεται.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

Παράμετροι της ακτινοβόλησης που επιδρούν στο χρόνο εφαρμογής είναι το μήκος κύματος, το χρώμα του δέρματος και των τριχών, το μέγεθος-σχήμα φωτεινής δέσμης, το εύρος παλμού, η ισχύς εξόδου, η επιφάνεια περιοχής, κ.ά.

Όσον αφορά την επιφάνεια, η αποτρίχωση σε μερικές περιοχές, όπως είναι τα χείλη, το πηγούνι ή το μπικίνι, διαρκεί πέντε έως δεκαπέντε λεπτά,  ενώ σε μεγάλες όπως είναι τα πόδια, η πλάτη, κ.λπ. μπορεί να διαρκέσει έως και μια ώρα, περίπου.

Σε πολλές περιπτώσεις φωτοαποτρίχωσης, η περιοχή εφαρμογής όπως π.χ. το άνω χείλος, το πηγούνι, η γραμμή του μπικίνι, η μασχάλη κ.λπ. είναι σχετικά μικρή και αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος που απαιτείται για την εφαρμογή της ακτινοβόλησης είναι πολύ λίγος. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο χρόνος αυξάνεται συνήθως με την προετοιμασία στις εφαρμογές αλλά και την αναφορά στις οδηγίες μετά την εφαρμογή.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

Ο αριθμός συνεδριών που απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί η εφαρμογή της φωτοαποτρίχωσης, εξαρτάται από ποικίλες παραμέτρους, όπως είναι το χρώμα του δέρματος ( στα σκουρόχρωμα  δέρματα δεν μπορούν να εφαρμοστούν μεγάλες εντάσεις κι επομένως απαιτούνται περισσότερες συνεδρίες ), το χρώμα των τριχών (σε ανοιχτόχρωμες τρίχες απαιτούνται  περισσότερες συνεδρίες),το πάχος των τριχών, την φάση ανάπτυξης των τριχών και την περιοχή του σώματος. Επίσης, άλλες αποτριχωτικές μέθοδοι που έχουν προηγηθεί, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Μετά από την πρώτη εφαρμογή, οι νεοαναπτυσόμενες τρίχες, είναι πιο λεπτές και λιγότερες σε αριθμό, από τις αρχικές. Σε γενικές γραμμές, απαιτούνται πολλαπλές συνεδρίες (κατά μέσο όρο 6 έως 8 ), κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών , με τη σταδιακή απομάκρυνση των ανεπιθύμητων τριχών, με την πάροδο του χρόνου.

ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

Το χρονικό διάστημα μεταξύ των συνεδριών, μπορεί να είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο ανάλογα με την περιοχή, όμως γενικά συστήνεται να μην είναι μικρότερο των 4-6 εβδομάδων. Για παράδειγμα, όσον αφορά την περιοχή του άνω χείλους (μουστάκι) και του πηγουνιού, ένα διάστημα 4-6 εβδομάδων, είναι συνηθισμένο.

Είναι προτιμότερο οι συνεδρίες να έχουν απόσταση 6-7 εβδομάδων απόσταση η μία από την άλλη, ώστε να βρίσκονται όσο το δυνατόν περισσότερες τρίχες, στο αναγενές στάδιο ανάπτυξης.

Στο ενδιάμεσο διάστημα των συνεδριών οι τρίχες δεν πρέπει να ξεριζώνονται από την περιοχή, αλλά αν είναι απαραίτητο να κόβονται. Είναι γνωστό ότι οι άδειοι θύλακες, χωρίς τρίχες, δεν μπορούν  να καταστραφούν με τη φωτοαποτρίχωση.   

                                                          ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Η χρήση του φωτός στην αποτρίχωση αντενδείκνεται σε :

Άτομα που χρησιμοποιούν φωτοευαίσθητα φάρμακα, όπως το Accutane, οι τετρακυκλίνες, η Ρετινόλη-Α, κλπ, πρέπει να διακόπτουν τα φάρμακα, εβδομάδες ή και μήνες πριν από την εφαρμογή της ακτινοβολίας.

Το  μαύρισμα και  ότι το  υποστηρίζει, όπως ο ήλιος, οι ακτίνες UV και τα προϊόντα μαυρίσματος, αποτελούν αντένδειξη στην εφαρμογή της ακτινοβολίας. Δηλαδή τα άτομα που είναι μαυρισμένα, θα πρέπει να περιμένουν  να  εξασθενήσει  το μαύρισμα, περίπου δύο μήνες, πριν εκτεθούν σε ακτινοβολίες. Άλλα και μετά από κάθε συνεδρία πρέπει να αποφεύγουν τον ήλιο, ενώ πρέπει να γίνεται συχνή χρήση αντηλιακού προϊόντος με υψηλό δείκτη προστασίας.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να εμφανισθούν μετά από την πραγματοποίηση φωτοαποτρίχωσης είναι μέτριας βαρύτητας και γενικά έχουν παροδικό χαρακτήρα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εμφανίζουν παρενέργειες από την εφαρμογή της ακτινοβολίας και οι  αναφερόμενες αντιδράσεις του δέρματος εξαφανίζονται μέσα σε λίγες  ώρες ή μέρες.

Οι πιο συχνές δερματολογικές αντιδράσεις, οι οποίες εμφανίζονται ως απάντηση του οργανισμού στην εφαρμογή ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται στη φωτοαποτρίχωση είναι:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΤΗΣ

Το  Laser  Αλεξανδρίτη είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους φωτοαποτρίχωσης, καθώς λειτουργεί με μήκος κύματος 755nm. Η ειδική συσκευή παράγει φως ειδικής συχνότητας και υψηλής ενέργειας καθώς η ακτίνα του περνάει μέσα από τον κρύσταλλο του Αλεξανδρίτη. Το μήκος της ακτίνας ορίζει το βάθος στο οποίο θα διεισδύσει μέσα στην επιδερμίδα. Το χρώμα του φωτός αυτού είναι κόκκινο. Το φως απορροφάται από την μελανίνη της τρίχας, με αποτέλεσμα τα κύτταρα του χρώματος να θερμαίνονται και σταδιακά να καταστρέφονται.

Το πλεονέκτημα του Αλεξανδρίτη είναι ότι διεισδύει στο δέρμα αρκετά βαθιά ώστε να φτάνει στους θύλακες όταν οι τρίχες είναι σε ανάπτυξη και να τις εμποδίζει να αναπτυχθούν και πάλι. Είναι πολύ αποτελεσματικό για άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα που δεν έχει μαυρίσουν από τον ήλιο.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του Αλεξανδρίτη είναι ότι αφαιρεί τις πιο λεπτές τρίχες στις οποίες αποτυγχάνουν οι άλλες μέθοδοι. Με τη βοήθεια μιας δυναμικής συσκευής ψύξης της επιδερμίδας, η συνεδρία θεωρείται σχετικά ανώδυνη.

Δεν προτείνεται στις σκούρες επιδερμίδες γιατί μπορεί να προκαλέσει δυσχρωμίες. Ο Αλεξανδρίτης αποτελεί μία ασφαλή μέθοδο. Αυτό διότι το Laser είναι ορατό φως που δεν εκπέμπει άλλη επικίνδυνη ακτινοβολία. Για τον λόγο αυτό, δεν επηρεάζει τη δομή της επιδερμίδας και σημεία που δεν έχουν μελανίνη όπως οι αδένες.

Οι οδηγίες που πρέπει να δίνονται πριν την εφαρμογή φωτοαποτρίχωσης είναι :

ΠΡΙΝ την συνεδρία:

ΜΕΤΑ τη συνεδρία:

Πριν από την εφαρμογή φωτοαποτρίχωσης, η διαδικασία αρχίζει με την ενημέρωση του ατόμου, σχετικά με την μέθοδο αυτή. Στην συνέχεια αρχειοθετείται το ενδροκρινολογικό και γυναικολογικό ιστορικό (εφόσον πρόκειται για γυναίκες). Η διερεύνηση των αιτιών που συνήθως προκαλούν υπερβολική τριχοφυΐα κρίνεται απαραίτητη, ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από την εφαρμογή κάθε αποτριχωτικής μεθόδου.

Στην αρχή της συνεδρίας, πραγματοποιείται απομάκρυνση του τριχικού στελέχους και συνίσταται το κόψιμο των τριχών  με ξυράφι, ώστε να εμποδιστεί ο διασκορπισμός της ενέργειας προς τα στελέχη των τριχών.

Ακολουθεί ο καθαρισμός του δέρματος από καλλυντικά και αλλά σκευάσματα από τις περιοχές που θα ακτινοβοληθούν.

Περνάμε ύστερα στην οριοθέτηση της περιοχής. Αν η περιοχή είναι μεγάλη (π.χ. πόδια) διαιρείται σε μικρότερα τμήματα για τη διευκόλυνση της διαδικασίας, με τη χρήση ενός μολυβιού λευκού χρώματος, ώστε το χρώμα του να μην αποτελεί στόχο για την ακτίνα.

Σε περίπτωση που υπάρχουν μόνιμα αξεσουάρ στην περιοχή, όπως κοσμήματα, κλπ. αυτά καλύπτονται ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάκλασης της ακτίνας. Επίσης περιοχές με δερματοστιξίες πρέπει να προστατεύονται, επειδή μπορεί να δράσουν ως χρωμοφόρα  και να  απορροφήσουν την ενέργεια της ακτίνας, με κίνδυνο να προκληθεί έγκαυμα.

Αφού καθοριστεί ο φωτότυπος του δέρματος και γίνει ρύθμιση της συσκευής φωτοαποτρίχωσης, εξασφαλίζουμε την προστασία των ματιών απαιτώντας τη χρήση  των ειδικών γυαλιών, τόσο από τον χειριστή της συσκευής , όσο και από το άτομο που δέχεται τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Ο χειριστής φορά χειρουργικά γάντια και προστατευτική μάσκα μιας χρήσης.

Η αίσθηση του πόνου που ίσως υπάρξει εξαρτάται από το ποσό της ενέργειας  που απορροφάται τόσο από  τη μελανίνη στην επιδερμίδα, όσο και από τη μελανίνη στους τριχικούς θύλακες. Η δυσφορία αυξάνεται με την αύξηση της ροής της ενέργειας, την αύξηση του μεγέθους του θύλακα, την αύξηση της πυκνότητας των τριχών και την αύξηση της μελανίνης στην επιδερμίδα ενώ μπορεί να μειωθεί με την ψύξη του δέρματος, την εφαρμογή αναισθητικής κρέμας τοπικά και τη μείωση της ροής ενέργειας της ακτίνας.

Η διάρκεια εφαρμογής εξαρτάται από το μέγεθος της επιφάνειας που αποτριχώνεται. Στο άνω χείλος είναι λίγα λεπτά, ενώ στην πλάτη  ή στα πόδια μπορεί να είναι πολύ περισσότερο.

Μετά την εφαρμογή, το αποτέλεσμα είναι εμφανές αμέσως καθώς οι τρίχες είναι καμένες. Οι καμένες τρίχες αποπίπτουν μετά από κάποιες ημέρες. Αυτό συμβαίνει κυρίως στις αρχικές συνεδρίες και εφόσον οι τρίχες έχουν μεγάλο πάχος. Ένα πλεονέκτημα του Αλεξανδρίτη είναι ότι προκαλεί εξάχνωση των τριχών, γεγονός που σημαίνει ότι όταν οι τρίχες λεπτύνουν, το άτομο φεύγει με καθαρό δέρμα χωρίς τρίχες.

Μετά την εφαρμογή είναι πιθανό να υπάρξει ένα ελαφρύ ερύθημα το οποίο αντιμετωπίζεται με τη χρήση προϊόντων με καταπραϋντικές και αναπλαστικές ιδιότητες, όπως για παράδειγμα μια κρέμα που περιέχει Aloe Vera ή Πανθενόλη. Σε περίπτωση επιδερμικής βλάβης εφαρμόζεται αντιβιοτική-κορτιζονούχα αλοιφή τοπικά, μέχρι την επούλωση. Συνήθως η αντίδραση του δέρματος υποχωρεί σε λίγες ώρες ή ημέρες.

Μετά την εφαρμογή, το δέρμα είναι πιο ευαίσθητο στις ακτίνες UV και δεν πρέπει να εκτεθεί στον ήλιο για μερικές ημέρες. Η προστασία από τον ήλιο πρέπει να συνεχίζεται με τη  χρησιμοποίηση αντηλιακού προϊόντος με υψηλό δείκτη προστασίας.