Τα Fractional ή αλλιώς κλασματικά Lasers, είναι μια μεγάλη κατηγορία Lasers διαφορετικών τύπων (με διάφορα μήκη κύματος), που έχουν κάνει την εμφάνιση τους τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται, λοιπόν, για μία κλασματική τεχνολογία στα Laser και όχι για ένα συγκεκριμένο μηχάνημα. Η τεχνολογία τους χαρακτηρίζεται κλασματική καθώς οι ακτίνες του Fractional laser διαχωρίζονται σε εκατοντάδες μικροσκοπικές δέσμες που διεισδύουν στο δέρμα και ενεργοποιούν τους φυσικούς μηχανισμούς ανάπλασης του. Στο δέρμα είναι πολύ μικρότερη η βλάβη από κάθε μικροσκοπική ακτίνα Laser ξεχωριστά αλλά και συνολικά, αφού κάθε φορά ένα ποσοστό 10-20% της επιφάνειας του δέρματος αλληλοεπιδρά με το  Laser, ενώ το υπόλοιπο μένει ανέπαφο. Με τον τρόπο αυτό, η επούλωση του δέρματος μετά τη θεραπεία είναι σημαντικά πιο γρήγορη. Είναι μία μη επεμβατική θεραπεία αντιγήρανσης, ανάπλασης και αναζωογόνησης του δέρματος με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι ασθενείς που πραγματοποιούν θεραπεία με  Fractional laser έχουν μια ήπια ερυθρότητα και οίδημα για 2-3 ήμερες και μπορούν από την επόμενη ημέρα να επανέλθουν στην καθημερινή τους δραστηριότητα. Η μέθοδος είναι ασφαλής, αλλά η σωστή λήψη ιατρικού ιστορικού είναι απαραίτητη για την ασφάλεια του ασθενούς.

Τα Fractional laser χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες: τα Ablative και τα non Ablative lasers.

Τα non- ablative lasers (rejuvenation lasers)

Τα non-ablative Fractional lasers προορίζονται για την αναζωογόνηση του δέρματος χωρίς να προκαλούν τραυματισμό της επιδερμίδας. Το  laser διοχετεύεται στο χόριο, κάτω από την επιδερμίδα, οπού ασκεί θερμική δράση επί του συνδετικού ιστού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διέγερση της παράγωγης νέου κολλαγόνου (collagen remodeling) στο δέρμα, γεγονός που επιφέρει την εξομάλυνση των ρυτίδων και την αύξηση της σφριγηλότητας του δέρματος. Τα μη επεμβατικά laser ανάπλασης έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν προκαλούν εμφανή ερεθισμό στο δέρμα και μπορούν να συνδυαστούν και με άλλες αντιγηραντικές θεραπείες, ενισχύοντας πολλαπλώς το τελικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, επειδή είναι πιο ήπια από τα αντίστοιχα επεμβατικά (ablative fractional lasers) απαιτούνται περισσότερες επαναλήψεις στις συνεδρίες για την εμφάνιση και τη διατήρηση ενός επιθυμητού αποτελέσματος.

Η εφαρμογή του μη επεμβατικού laser ανάπλασης αποτελεί ιδανική προληπτική θεραπεία για τα πρώτα σημάδια γήρανσης καθώς και για την διατήρηση του αποτελέσματος των αντιγηραντικών θεραπειών που έχουν γίνει σε πιο ώριμα δέρματα. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί η ευεργετική δράση του στην θεραπεία ούλων της ακμής, των ραγάδων, των δύσμορφων και υπερτροφικών ουλών μετά από εγκαύματα, των δυσχρωμιών, στην βελτίωση των διεσταλμένων πόρων, αλλά και των μετατραυματικών χειρουργικών ουλών.

  Η θεραπεία διαρκεί λίγα λεπτά και είναι συνήθως ανεκτή από τον ασθενή.

Πως λειτουργεί

Οι ακτίνες του non ablative fractional laser, διαπερνούν την επιφάνεια του δέρματος με αποτέλεσμα να διεισδύουν και να καταστρέφουν τα παθολογικά κύτταρα, ενώ ταυτόχρονα διεγείρουν τον μηχανισμό φλεγμονής- επούλωσης του δέρματος. Με τον τρόπο αυτό, προκαλείται αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης: πρωτεΐνες που αποτελούν τα δομικά στοιχεία του δέρματος και είναι απαραίτητες για την ομαλή θρέψη του. Επίσης, η δυνατότητα του laser να λειτουργεί σε δυο επίπεδα μεταφοράς ενέργειας (στατική και δυναμική), του δίνει την ευελιξία στην θεραπεία των δύσκολων προβλημάτων όπως έντονες ρυτίδες, ούλες και ραγάδες. Η στατική ενέργεια χρησιμοποιείται για την μεταφορά ενέργειας υψηλής πυκνότητας σε τοπικό αλλά και βαθύτερο επίπεδο, ενώ η δυναμική αποδίδει ομοιογενή διοχέτευση ενεργείας σε μεγαλύτερη έκταση και σε πιο επιφανειακό επίπεδο.

Ενδείξεις non-ablative fractional laser

Προετοιμασία ασθενή

H προετοιμασία του δέρματος γίνεται με αναισθητική κρέμα περίπου μία ώρα πριν την συνεδρία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι ραγάδες και οι ουλές του σώματος, δεν χρειάζεται αναισθητική κρέμα καθώς η θεραπεία στο σώμα είναι αισθητά πιο ανεκτή σε σχέση με αυτή του προσώπου.

Οδηγίες μετά την θεραπεία

Μετά την εφαρμογή του fractional non ablative laser, μπορεί να γίνει χρήση ψυχρών επιθεμάτων για ελαχιστοποίηση του οιδήματος αλλά και για την ανακούφιση της περιοχής. Συνιστάται η χρήση καταπραϋντικής κρέμας και έπειτα η χρήση αντηλιακού. Ειδικότερα τις πρώτες ημέρες μετά τη θεραπεία:

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα είναι εμφανή από την πρώτη κιόλας εφαρμογή, περίπου μία εβδομάδα μετά την θεραπεία. Φυσικά το τελικό αποτέλεσμα θα το έχουμε μετά το πέρας όλων των συνεδριών.

Συχνότητα ραντεβού και αριθμός συνεδριών

Το καταλληλότερο θεραπευτικό πρωτόκολλο περιλαμβάνει μια συνεδρία κάθε μήνα. Αυτό μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό αλλά και την κλινική εικόνα του ασθενούς. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από το αισθητικό πρόβλημα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Συνήθως απαιτούνται 3 – 4 επισκέψεις.

Κλινική εικόνα ασθενή μετά από την εφαρμογή και χρόνος αποθεραπείας

Μετά την εφαρμογή, θα υπάρχει μια διάχυτη ερυθρότητα στην υπό θεραπεία περιοχή και ενδεχομένως να συνοδεύεται από έναν ήπιο κνησμό. Αυτή η αντίδραση του δέρματος είναι φυσιολογική και διαρκεί 1- 2 μέρες, ανάλογα με την ανθεκτικότητα του δέρματος αλλά και την μετέπειτα φροντίδα του. Μετά από 2 ήμερες μπορούμε να επιστρέψουμε κανονικά στην καθημερινότητα μας. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι αποφεύγουμε την χρήση του fractional non-ablative laser τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ablative fractional laser

Η τεχνολογία ablative fractional laser αποτελεί μία ασφαλή λύση για πλήρη αναδόμηση του δέρματος, με εξαιρετικά αποτελέσματα και λιγότερες επιπλοκές, λιγότερο πόνο και σημαντικά ταχύτερη αποθεραπεία συγκριτικά με άλλες επιλογές, όπως είναι το χημικό peeling. Είναι ιδανική επιλογή για τις βαθιές περιοφθαλμικές και περιστοματικές ρυτίδες. Η τεχνολογία ablative fractional resurfacing λειτουργεί διαιρώντας τη δέσμη laser σε παράλληλες γραμμές. Στη συνεδρία γίνονται πολλαπλά περάσματα για να επιτευχθεί πλήρης κάλυψη στην περιοχή, ώστε να έχουμε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι με αυτό τον τρόπο έχουμε ταχύτερη αποθεραπεία αλλά και αυξημένη ασφάλεια. Ανάλογα με τις παραμέτρους του laser που θα χρησιμοποιήσουμε, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε από ένα ελαφρύ peeling έως και να αντιμετωπίσουμε έντονες ουλές. To ablative fractional laser, δηλαδή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μια ήπια αγωγή έως και μια πολύ επιθετική αγωγή ανάλογα με το εύρος και το βάθος της δερματικής βλάβης.

Πως λειτουργεί

Έχει την δυνατότητα να καταστρέφει από 5% έως και 50% της επιφάνειας του δέρματος, αφήνοντας έτσι το υπόλοιπο ανέπαφο με αποτέλεσμα να υπάρχει γρήγορη επούλωση. Η εξαιρετική ακρίβεια της θεραπείας εξασφαλίζει την απαιτούμενη ασφάλεια ακόμα και σε ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι ο λαιμός, το στήθος, τα χέρια και το εσωτερικό των μηρών (προσαγωγοί). Το ablative laser ενεργοποιεί τις διεργασίες επούλωσης του δέρματος με την διέγερση των ινοβλαστών, των κυττάρων δηλαδή που είναι υπεύθυνα για την παράγωγη κολλαγόνου και ελαστίνης. Οι ινοβλάστες με την πάροδο του χρόνου μειώνονται αριθμητικά και ταυτόχρονα γίνονται λιγότερο παραγωγικοί. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα να χαλαρώνει και να παρουσιάζει λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Το κολλαγόνο γεμίζει τις ρυτίδες, ενώ η ελαστίνη είναι υπεύθυνη για την σφριγηλότητα του δέρματος. Μετά από την θεραπεία, οι ινοβλάστες αναγκάζονται να παράγουν περισσότερη ποσότητα κολλαγόνου και ελαστίνης, ώστε να συμπληρώσουν τους μικρο-τραυματισμούς που έχει η επιδερμίδα και που έχει προκαλέσει θερμικά το ablative laser.

Περιοχές που μπορεί να εφαρμοστεί το ablative laser

Ενδείξεις

Προετοιμασία του ασθενούς

Πριν την εφαρμογή καθαρίζεται η περιοχή με ένα ήπιο καθαριστικό, εφαρμόζεται ένα ήπιο αντισηπτικό και τοπικά μια αναισθητική κρέμα που προκαλεί τοπική αναισθησία.  Κατά την διάρκεια της εφαρμογής γίνεται και χρήση κρύου αέρα και έτσι η θεραπεία γίνεται ακόμα πιο ανώδυνη. Με τον τρόπο αυτό η συνεδρία είναι ανεκτή από όλα τα άτομα.

Αίσθηση του ablative fractional laser

Η περιγραφή της αίσθησης είναι ένας ζεστός, οξύς ενεργειακός παλμός. Η συνεδρία είναι εύκολα ανεκτή καθώς εφαρμόζεται αναισθητική κρέμα πριν την εφαρμογή. Ταυτόχρονα η χρήση κρύου αέρα πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και στο τέλος της συνεδρίας ανακουφίζει οποιαδήποτε ενόχληση μπορεί να παρουσιαστεί.

Κλινική εικόνα μετά από την εφαρμογή-παρενέργειες εφαρμογής

Αυτό που παρατηρούμε μετά από την εφαρμογή είναι έντονη ερυθρότητα και ήπιο οίδημα. Οι παρενέργειες αυτές εξαρτώνται τόσο από το δέρμα του ατόμου, όσο και από το πρωτόκολλο που έχει εφαρμοστεί. Συνήθως η διάρκειά τους είναι από 2 έως 6 ήμερες. Έπειτα, παρατηρούμε μια αλλαγή χρώματος στην επιδερμίδα και στη συνέχεια υπάρχει απολέπιση του δέρματος. Είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακού και επανορθωτικής-επουλωτικής κρέμας για να γίνει πιο γρήγορη η αποθεραπεία. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθεί κορτιζονούχα ή αντιβιοτική κρέμα, ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού. Για την αποφυγή σοβαρότερων παρενεργειών, δεν πραγματοποιούνται συνεδρίες κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Συχνότητα επισκέψεων – αριθμός επισκέψεων του fractional laser

Ο αριθμός των συνεδριών αλλά και η συχνότητα των επισκέψεων εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες και μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Βασικοί παράγοντες είναι η έκταση και το βάθος του προβλήματος καθώς και η ανεκτικότητα του δέρματος. Σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού θα εξαρτηθεί η συχνότητα και ο αριθμός των εφαρμογών. Τα μέγιστα αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί συνήθως στις 5 συνεδρίες, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους  3-6 εβδομάδες.

Αποτελεσματικότητα θεραπείας

Τα αποτελέσματα που παίρνουμε από τα ablative laser είναι θεαματικά, αφού γίνεται πλήρης ανάπλαση – ανανέωση της επιδερμίδας. Η θεραπεία απευθύνεται και σε μεγαλύτερες δερματικές βλάβες, όπως οι ουλές (κατεστραμμένος ιστός) και στις ραγάδες (ορατές γραμμοειδείς αυλακώσεις).  Αυτό που αναμένουμε είναι μια μεγάλη αλλαγή στην ποιότητα και την όψη του δέρματος. Μετά τη θεραπεία το δέρμα είναι εμφανώς πιο νέο, υγιές και λαμπερό. Η θεραπεία μπορεί να γίνει σε γυναίκες αλλά και σε άνδρες. (Είναι το laser που χρησιμοποιούν οι celebrities)

Οι διαφορές του fractional από τα άλλα lasers

Η τεχνολογία πίσω από την θεραπεία fractional laser είναι τόσο επαναστατική όσο και τα αποτελέσματα της. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα lasers, το fractional laser είναι σε θέση να θεραπεύσει με ακρίβεια χιλιάδες μικροσκοπικές περιοχές του δέρματος, χρησιμοποιώντας ακτίνες laser, οι οποίες διεισδύουν κάτω από την επιφάνεια του δέρματος για να εξαλείψουν τα γηρασμένα και αλλοιωμένα κύτταρά του.

Εφαρμογές με άλλες μεθόδους – τεχνικές

Και το ablative laser και το non-ablative laser μπορούν να συνδυαστούν και με άλλες μεθόδους. Πάντα ο συνδυασμός έχει να μας δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα γιατί κάθε μέθοδος είναι μοναδική. Καμία θεραπεία δεν μπορεί να  διορθώσει όλες τις βλάβες του δέρματος από μόνη της,  οπότε με τον συνδυασμό τους έχουμε ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

Χρειάζεται όμως πολύ μεγάλη  προσοχή από τον γιατρό στην αλληλουχία και στον συνδυασμό αυτών των θεραπειών σε σχέση με την τεχνολογία fractional ώστε η μια θεραπεία να μην αναιρεί την άλλη. Συνδυάζοντας, λοιπόν, σωστά τις θεραπείες, τα αποτελέσματα  θα είναι θεαματικά, γιατί ο σωστός συνδυασμός μπορεί να απογειώσει το αποτέλεσμα.

Επιπρόσθετα, ένας εξαιρετικός συνδυασμός που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε για να έχουμε τα οφέλη και των δυο εφαρμογών –θεραπειών, είναι να χρησιμοποιήσουμε και τις δυο μεθόδους fractional, δηλαδή και το ablative και το non-ablative. Θα μπορούσαμε με βεβαιότητα να αναφέρουμε ότι είναι ο ιδανικότερος συνδυασμός καθώς με αυτόν τον τρόπο λειτουργούμε ταυτόχρονα και επιφανειακά αλλά και εν τω βάθει.

Η διάρκεια του fractional laser

Η  διάρκεια του αποτελέσματος  που θα έχουμε από την εφαρμογή fractional θα είναι μεγάλη, εφόσον φυσικά δώσουμε στο δέρμα μας την πρέπουσα προσοχή. Είναι απαραίτητο να σημειώσουμε ότι η καθημερινή φροντίδα στο σπίτι είναι αναγκαία για τη συντήρηση του αποτελέσματος. Δεν θα πρέπει λοιπόν να αμελούμε την προϊοντική αγωγή που θα μας δοθεί από τον γιατρό ή την αισθητικό μας. Η καθημερινή φροντίδα του δέρματος μας είναι απαραίτητη για να παρατείνουμε την διάρκεια του αποτελέσματος από το fractional laser. Επίσης είναι πολύ βασικό το γεγονός ότι μπορούμε να συντηρήσουμε το αποτέλεσμα ακόμα περισσότερο κάνοντας κάποιες από τις μεθόδους που προαναφέραμε.

Αντενδείξεις

© 2022 Elyssis – All rights reserved. Developed by Trusted Digital

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ