Η Aλλαντική τοξίνη είναι μια Nευροτοξική πρωτεΐνη που παράγεται από το βακτήριο Clostridium Botulinum.

Η συγκεκριμένη τοξίνη προλαμβάνει την απελευθέρωση του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνης από τις απολήξεις του νευρικού συστήματος στην νευρομυϊκή ένωση και προκαλεί έτσι χαλαρή παράλυση. Η μόλυνση με το βακτήριο προκαλεί την αλλαντίαση της νόσου.

Η αλλαντοτοξίνη χρησιμοποιείται για πολλούς και διαφορετικούς σκοπούς, εμπορικά, στην ιατρική, τα καλλυντικά και την έρευνα.

  1. Ιατρική κοσμετολογία:

Η αλλαντοτοξίνη είναι τοξίνη η οποία δρα στους γραμμωτούς μύες με αναστρέψιμο τρόπο γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για την θεραπεία των πτυχώσεων και των ρυτίδων που οφείλονται εξ’ ολοκλήρου ή μερικώς στην μυϊκή σύσπαση.

Η δράση της έγκειται στο ότι εμποδίζει παροδικά την μεταφορά των εντολών που προκαλούν την ακουσία σύσπαση των μυών με αποτέλεσμα να καταστέλλεται η διαδικασία δημιουργίας νέων ρυτίδων. Έτσι αν στο πρόσωπο δεν έχουν ακόμη παγιωθεί οι ρυτίδες, με την ακινητοποίηση των μυών που τις δημιουργούν, καθυστερεί σημαντικά ο σχηματισμός τους. H θεραπεία προκαλεί σταδιακή λείανση και μείωση του βάθους των ρυτίδων. Οι μυς του προσώπου ηρεμούν, γεγονός που επιτρέπει στο δέρμα να χαλαρώσει προσφέροντας μια ανανεωμένη και πιο ξεκούραστη εμφάνιση. Οι λεπτές ρυτίδες σταδιακά λειαίνονται ή και εξαφανίζονται. Οι επιφανειακές ρυτίδες έκφρασης εξαλείφονται χωρίς να χάνεται η εκφραστικότητα του προσώπου.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας διαρκούν περίπου 6 μήνες περιορίζοντας την λειτουργία συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων που προκαλούν τις ρυτίδες έκφρασης σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Έτσι ενισχύεται η δράση των ανταγωνιστών μυών στην συγκεκριμένη περιοχή που τεντώνουν το δέρμα και απομακρύνουν τις ρυτίδες.

Η διαδικασία διαρκεί μόλις 10 λεπτά και προηγείται τοποθέτηση αναισθητικής κρέμας, στην περιοχή που θα εκτελεστεί η έγχυση, για την ελαχιστοποίηση της όποιας πιθανής ενόχλησης. Αν και τα αποτελέσματα είναι εμφανή, η θεραπεία δεν αλλοιώνει καθόλου τα χαρακτηριστικά του προσώπου, ούτε θα προδώσει το είδος της θεραπείας καθώς το αποτέλεσμα έρχεται σταδιακά και ολοκληρώνεται σε 2 εβδομάδες από την ημέρα της θεραπείας.

2. Σπαστικότητα μυών:

Η Aλλαντική τοξίνη χρησιμοποιείται για την θεραπεία πολλών διαταραχών που χαρακτηρίζονται από υπερκινητική κίνηση των μυών, συμπεριλαμβανομένης της σπαστικότητας μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, σπαστικότητας μετά από τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης, σπασμών της κεφαλής του λαιμού και των βλεφάρων καθώς και στο σαγόνι.

Ομοίως η τοξίνη αλλαντίασης χρησιμοποιείται για να χαλαρώσει το σφίξιμο των μυών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του οισοφάγου, της σιαγόνας της κατώτερης ουροφόρου οδού και της ουροδόχου κύστης ή το σφίξιμο του πρωκτού που μπορεί να επιδεινώσει πιθανή ρωγμή στο σημείο.

3. Υπερβολική εφίδρωση.

Η αλλαντική τοξίνη έχει εγκριθεί για την θεραπεία της σοβαρής πρωτοπαθούς μασχαλιαίας υπερίδρωσης, η οποία δεν μπορεί ν αντιμετωπιστεί με τοπικούς παράγοντες.

4. Στραβισμός

5. Σύνδρομο ανωτέρου κινητικού νευρώνα.

6. Τραχειακή δυστονία

7. Χρόνια ημικρανία

Παρενέργειες:

Ενώ η αλλαντική τοξίνη θεωρείται γενικά ασφαλής σε κλινικό περιβάλλον, μπορεί να προκύψουν σοβαρές παρενέργειες.

Οι παρενέργειες από την χρήση καλλυντικών γενικά οφείλονται σε ακουσία παράλυση μυών του προσώπου. Αυτές περιλαμβάνουν μερική παράλυση του προσώπου, μυϊκή αδυναμία και δυσκολία στην κατάποση αλλά και πονοκεφάλους, συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και αλλεργικές αντιδράσεις.

Οι παρενέργειες από την θεραπευτική χρήση μπορεί να είναι ποικίλες ανάλογα με την θέση της ένεσης και την δόση της τοξίνης που εγχύθηκε.

© 2022 Elyssis – All rights reserved. Developed by Trusted Digital

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ