Η Λιποαναρρόφηση είναι η χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται από πλαστικούς χειρουργούς κατά την οποία αφαιρείται το ανεπιθύμητο τοπικό λίπος σχεδόν από κάθε μέρος του σώματος, όπως: κοιλιά, γλουτοί, έσω και έξω μηροί, ψωμάκια, γόνατα, αστράγαλοι, διπλοσάγονο, μαστοί. Το λίπος αφαιρείται και συλλέγεται οπότε μπορεί στην συνέχεια να επανατοποθετηθεί σε διάφορα άλλα σημεία του σώματος που το χρειάζονται. Η λιποαναρρόφηση έχει ως σκοπό την αισθητική βελτίωση του σχήματος συγκεκριμένων περιοχών του σώματος, δεν έχει όμως σκοπό την ελάττωση του βάρους για το οποίο η δίαιτα και η άσκηση είναι οι ενδεδειγμένες λύσεις.
Οι ιδανικοί υποψήφιοι γι΄αυτήν την επέμβαση είναι γυναίκες και άντρες που είναι υγιείς, με βάρος στα πλαίσια των φυσιολογικών ορίων και ενοχλούνται από τοπικές συγκεντρώσεις λιπώδους ιστού, οι οποίες δημιουργούν δυσαναλογίες και ασυμμετρίες. Αυτές οι τοπικές εναποθέσεις λίπους αρκετές φορές είναι κληρονομικές και δεν ανταποκρίνονται σε δίαιτες και άσκηση. Η επέμβαση ενδείκνυται και ως βοηθητικό μέσο για ασθενείς που υποβάλλονται σε άλλες αισθητικές επεμβάσεις, όπως: κοιλιοπλαστική, μειωτική μαστών και ρυτιδεκτομή.
Η εγχείρηση γίνεται κατά προτίμηση με γενική αναισθησία. Πριν την αναισθησία και με τον/την ασθενή σε όρθια θέση σχεδιάζονται με την σύμφωνη γνώμη του ασθενούς οι περιοχές προς θεραπεία. Οι τομές που πραγματοποιούνται είναι μήκους λίγων χιλιοστών και σχεδιάζονται έτσι ώστε να κρύβονται σε φυσικές γραμμές του σώματος. Μέσα από τις τομές αυτές εγχύεται υπό πίεση ειδικό υγρό που περιέχει φυσιολογικό ορό, τοπικό αναισθητικό (ξυλοκαΐνη) και επινεφρίνη ( αδρεναλίνη). Η έγχυση του υγρού αυτού γίνεται για να υποβοηθηθεί τεχνικά η λιποαναρρόφηση αλλά και για να μειωθεί η απώλεια αίματος και να επιτευχθεί τοπική αναισθησία. Κατόπιν εισάγονται μέσω των ίδιων τομών ειδικές κοίλες κάνουλες (διαφόρων μεγεθών και σχημάτων) οι οποίες συνδέονται με μία συσκευή αρνητικής πίεσης. Με την καθοδήγηση του χειρουργού η συσκευή αρνητικής πιέσεως κυριολεκτικά «ρουφάει» το ανεπιθύμητο λίπος.Η λιποαναρρόφηση μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο σε επιπολής όσο και σε εν τω βάθει επίπεδο. Συνιστάται η εφαρμογή υπερήχων στις προ-λιποαναρρόφηση περιοχές, ώστε το λίπος να «λιώσει» και να αναρροφηθεί πιο εύκολα. Οι τομές κλείνονται με συνδυασμό απορροφήσιμων ή μη ραμμάτων και κατόπιν τοποθετούνται ειδικοί συμπιεστικοί επίδεσμοι.
Οι ασθενείς σύντομα μετά την όλη διαδικασία της λιποαναρρόφησης βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση και λειτουργικότητα . Στις επόμενες ώρες μετά την επέμβαση, οι ασθενείς κινητοποιούνται πλήρως για αποφυγή θρομβώσεων στα πόδια. Ο ασθενής φορά ειδικές αντιθρομβωτικές κάλτσες όσο είναι στο νοσοκομείο. Το άμεσο μετεγχειρητικό οίδημα υπάρχει για μερικές ημέρες μετά την επέμβαση αλλά και αυτό σύντομα απορροφάται από το σώμα. Μετά το χειρουργείο ο ασθενής θα φορά ειδικούς συμπιεστικούς επιδέσμους, (κάλτσες ή κορσέδες) για περίπου τέσσερις με έξι εβδομάδες. Ο ασθενής για να πάρει εξιτήριο θα πρέπει να μπορεί να ακολουθήσει κανονική δίαιτα, να περπατήσει με ή χωρίς βοήθεια, να αυτοεξυπηρετείται και γενικά να αισθάνεται καλά. Η πρώτη επίσκεψη στον ιατρό γίνεται μετά από μία εβδομάδα.
Όπως σε κάθε επέμβαση είναι δυνατόν να προκύψουν επιπλοκές, τις οποίες πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής, αυτές είναι σπάνιες και περιλαμβάνουν:
• Λοίμωξη του τραύματος που αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.
• Θρόμβωση των φλεβών των κάτω άκρων , η οποία συνήθως εμφανίζεται σε άτομα που δεν κινούνται μετά το χειρουργείο και είναι παχύσαρκα.
• Διαβητικοί ασθενείς πιθανόν να παρουσιάσουν πρόβλημα επούλωσης.
• Αιματώματα, που απορροφούνται από μόνα τους.
• Ασυμμετρίες ή ανωμαλίες του δέρματος.
• Συλλογή ορώδους υγρού.
• Οι ουλές ενδέχεται να παρουσιάσουν υπερτροφία, χηλοειδή, μελαχρωματισμό, ατροφία, σε αυτές τις περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με χειρουργικές ή μη μεθόδους.
Το αποτέλεσμα της λιποαναρρόφησης έχει πολύ μεγάλη διάρκεια και με τις σύγχρονες τεχνικές όπου τα λαμβανόμενα λιποκύτταρα δεν κακοποιούνται αλλά είναι απόλυτα ικανά προς μεταμόσχευση μιλάμε για αποτελέσματα διάρκειας 5 εώς και 10 έτη ή ακόμη και παραπάνω.