Η ρινοπλαστική είναι πλαστική χειρουργική επέμβαση της μύτης. Οι λόγοι για τους οποίους πραγματοποιείται είναι τόσο λειτουργικοί όσο και αισθητικοί καθώς μπορεί να βελτιώσει την όψη και το σχήμα της μύτης αλλά ταυτόχρονα να βελτιώσει ή ακόμη και να αποκαταστήσει την λειτουργικότητα του αναπνευστικού συστήματος του ασθενούς . Η ρινοπλαστική θεωρείται μία από τις δυσκολότερες επεμβάσεις της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής και απαιτεί άρτια εκπαίδευση και εμπειρία από την μεριά του γιατρού.

Το πρώτο στάδιο στην διαδικασία της ρινοπλαστικής είναι η λήψη ενός πλήρους ιατρικού ιστορικού από τον θεράποντα ιατρό. Πριν την όποια εξέταση θα πρέπει ο ασθενής να εξηγήσει στον χειρουργό τι ακριβώς τον ενοχλεί στην μύτη του, τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά. Έπειτα, ο χειρουργός καλείται να μάθει το πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, είτε αυτό αφορά στην οποία πάθηση μπορεί να έχει ο ασθενής ,εργαστηριακές αιματολογικές εξετάσεις, προηγούμενες επεμβάσεις είτε πιθανές αλλεργίες σε φάρμακα. Στην συνέχεια ο χειρουργός εξετάζει κλινικά τον ασθενής προκειμένου να διαπιστώσει και ο ίδιος ότι βρίσκεται σε καλή σωματική κατάσταση.

Ακολουθεί αξιολόγηση των αναλογιών της μύτης και του προσώπου βάση κάποιων κανόνων συμμετρίας και γεωμετρίας που την περιγράφουν. Εξωτερικά ο ιατρός μελετά την κατασκευή και μετρά τις ρινικές γωνίες. Εσωτερικά ελέγχεται το ρινικό διάφραγμα οι ρινικές κόγχες και ο βλεννογόνος. Το ρινικό διάφραγμα είναι ο βασικός σύνδεσμος μεταξύ των διαφόρων δομικών στοιχείων της μύτης και έχει καθοριστικό ρόλο στην λειτουργία της μύτης, αναπνευστικά καθώς και αισθητικά.

Εξίσου σημαντικό είναι να διερευνηθούν οι ψυχολογικοί λόγοι που οδήγησαν τον ασθενή στην συγκεκριμένη επέμβαση οπότε για ευνόητους λόγους η ηλικία των ατόμων αυτών θα πρέπει να είναι άνω των 18 ετών ώστε να μπορούν να θεωρούνται συναισθηματικά ικανοί να αποφασίσουν εάν θέλουν πραγματικά να αλλάξουν την μύτη τους ,τι ακριβώς αλλαγή επιθυμούν καθώς και να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες.

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο το άτομο που θα υποβληθεί σε επέμβαση ρινοπλαστικής θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18 έτος της ηλικίας του ,είναι να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της μύτης αλλά και ολόκληρου του προσώπου. Είναι ευρέως γνωστό ότι όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου καθώς και η μύτη ενός ανθρώπου αλλάζουν κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας και η αλλαγή αυτή ολοκληρώνεται με το πέρας αυτής.

Τα χαρακτηριστικά του προσώπου παγιώνονται με την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του ανθρώπου οπότε και μπορεί να αποφασίσει πιο ορθά για το εάν πλαισιώνουν λιγότερο ή περισσότερο αρμονικά την μύτη του.

Από πλευράς ιατρικής, εάν πραγματοποιηθεί μία ρινοπλαστική επέμβαση, πριν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη ενός προσώπου και με γνώμονα ότι στο εσωτερικό της μύτης βρίσκονται οστά και χόνδροι που παρουσιάζουν ζώνες ανάπτυξης μπορεί να επηρεαστούν αυτά τα κέντρα έως και να καταστραφούν και να επηρεαστεί η ορθή ανάπτυξή της.

Είδη Ρινοπλαστικής

Απαραίτητες οδηγίες πριν την επέμβαση:

Διαδικασία Ρινοπλαστικής

Η ρινοπλαστική πραγματοποιείται συνήθως με ολική αναισθησία .

Η κλειστή ρινοπλαστική έχει μικρή διάρκεια και οι τομές πραγματοποιούνται μέσα στον ρινικό βλεννογόνο.

Η ανοιχτή ρινοπλαστική διενεργείται στο πιο στενό μέρος της στυλίδας και προεκτείνεται στα ρουθούνια. Πραγματοποιείται πλήρης αποκόλληση του δέρματος από τον οστεοχόνδρινο σκελετό της μύτης.

Ο ασθενής που υποβλήθηκε σε ρινοπλαστική, επιστρέφει σπίτι του την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικά για μία εβδομάδα και αναλγητικά για τον πόνο. Φέρει νάρθηκα για μία εβδομάδα. Η περιοφθαλμική εκχύμωση υποχωρεί σε περίπου 10 ημέρες. Ο ασθενής παρακολουθείται από τον θεράποντα ιατρό του για 3 εβδομάδες και ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Επιπλοκές

Γενικότερα η ρινοπλαστική είναι ασφαλής ωστόσο κάθε επέμβαση μπορεί να παρουσιάσει επιπλοκές. Σπάνια παρατηρείται ρινορραγία, μόλυνση, συμφύσεις και ουλές. Ανάλογα με το τμήμα του οστεοχόνδρινου σκελετού που θα αφαιρεθεί μπορεί να παρουσιαστούν διάφορες δυσμορφίες όπως: η μύτη του πυγμάχου, ράμφος παπαγάλου, μύτη γουρουνιού, σύνδρομο κενής μύτης. Μερικές ακόμη επιπλοκές που αποτελούν χειρουργικές αστοχίες είναι η διάτρηση του ρινικού διαφράγματος που προκαλεί μετέπειτα χρόνια ρινορραγία, δυσχέρεια αναπνοής και σφύριγμα στην αναπνοή.

Απαραίτητες οδηγίες μετά την επέμβαση:

© 2022 Elyssis – All rights reserved. Developed by Trusted Digital

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ