Η βιταμίνη C (L- ασκορβικό οξύ) είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, μια φυσική οργανική ένωση με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συνήθως συναντάται στα εσπεριδοειδή. Πρόκειται για ένα φυσιολογικό συστατικό του δέρματος που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα τόσο στην επιδερμίδα όσο και στο χόριο. H γήρανση, η έκθεση σε υπεριώδες φως ή ρύπους (π.χ. καπνός τσιγάρου ή όζον) μειώνει την περιεκτικότητα του δέρματος σε βιταμίνη C. Σε αυτές τις περιπτώσεις, προϊόντα με το σωστό PH και τη σωστή συγκέντρωση βιταμίνης, μπορούν να διεισδύσουν στο δέρμα μέσω των στιβάδων του δέρματος και να αναπληρώσουν τις ανάγκες του σε βιταμίνη C. Η κατανάλωση αντιοξειδωτικών, και συγκεκριμένα της βιταμίνης C που περιέχεται στα φρούτα, δεν μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά την επιδερμίδα μας, καθώς αξιοποιείται πρώτα από άλλα όργανα του σώματός μας. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ενισχύσουμε το δέρμα μας εξωτερικά.

Ως φυσικό αντιοξειδωτικό του δέρματος, το L-ασκορβικό οξύ μας προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι τοξικές για το δέρμα. Πρόκειται για μόρια οξυγόνου που έχουν «χάσει» ένα ηλεκτρόνιο από την εξωτερική τους στιβάδα. Τα άτομα που διαθέτουν πλήρη εξωτερική στιβάδα είναι σταθερά, όμως οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθείς και στην προσπάθειά τους να συμπληρώσουν τα ηλεκτρόνια που λείπουν από την εξωτερική τους στιβάδα, αντιδρούν και μάλιστα με πολύ γρήγορο ρυθμό με άλλες ουσίες στο περιβάλλον τους. Όταν σχηματίζεται μεγάλος αριθμός ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, τότε εκδηλώνεται το λεγόμενο οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες είναι αυτό που ευθύνεται για τη γήρανση, εσωτερικά και εξωτερικά, την εκδήλωση ασθενειών και την πρόκληση βλαβών στα κύτταρα. Η βιταμίνη C λοιπόν, προλαμβάνει αλλά και σταματάει την αλυσιδωτή αυτή αντίδραση που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, εξουδετερώνοντας τες.

Οφέλη Βιταμίνης C στο δέρμα

Η τοπική εφαρμογή της βιταμίνης C, μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες ενώσεις, φαίνεται να βοηθά στη μείωση των ρυτίδων, τη μείωση της καταστροφής του DNA των κυττάρων από την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ δρα και κατά της φωτογήρανσης. Μελέτες δείχνουν ότι η τοπική εφαρμογή της στο δέρμα έχει καλύτερα αποτελέσματα σε αυτές τις περιπτώσεις λόγω της πιο άμεσης οδού χορήγησης της.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η βιταμίνη C είναι καλύτερη στην μορφή του L-ασκορβικού οξέος. Δεδομένου ότι είναι ένα πτητικό συστατικό, το PH και η συγκέντρωσή του πρέπει να είναι στο σωστό επίπεδο προκειμένου να είναι αποτελεσματικό. Τα προϊόντα που επιλέγουμε θα πρέπει να έχουν συγκέντρωση L-ασκορβικού οξέος 10-20% και PH 2,5-3,5 για να είναι αποτελεσματικά. Όσο μεγαλύτερη η συγκέντρωση ασκορβικού οξέος σε ένα προϊόν, τόσο μεγαλύτερη και η δράση του. Έως 5% συγκέντρωση ενδείκνυται για σημεία όπως η περιοχή των ματιών, έως 10% για ευαίσθητες επιδερμίδες, ενώ στο 15% ενδείκνυται για τους υπόλοιπους τύπους δέρματος. Ποσοστά σε ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση, είναι κατάλληλα για αρκετά τραχιές επιδερμίδες, όπως πχ. των αντρών. Επίσης, το ασκορβικό οξύ, έχει απολεπιστικές και αναπλαστικές ιδιότητες και χωρίς συνδυασμό με κάποιο προϊόν υψηλού SPF (50+) μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στο δέρμα και φωτοαλλεργική ή φωτοτοξική δερματίτιδα.

Η βιταμίνη C μπορεί να εφαρμοστεί τις πρωινές ώρες σε καθαρό δέρμα  ως ορός (serum). Η εφαρμογή ενός τοπικού αντιοξειδωτικού θα βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τη γήρανση, που μπορεί να προκαλείται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, την υπεριώδη και την υπέρυθρη ακτινοβολία. Αφού εφαρμόσουμε έναν ορό (serum) με βιταμίνη C, ακολουθεί η εφαρμογή κρέμα ημέρας και απαραιτήτως ένα αντηλιακό που θα χαρίσουν στην επιδερμίδα μας ακόμα μεγαλύτερη προστασία. Φυσικά μπορεί να εφαρμοστεί και το βράδυ ως μέρος της βραδινής περιποίησης του δέρματος.

Με βάση τα παραπάνω, συμπεραίνουμε πως οι θεραπείες με βασικό συστατικό τη βιταμίνη C είναι απαραίτητες για όλους τους τύπους δέρματος καθώς η βιταμίνη C:

© 2022 Elyssis – All rights reserved. Developed by Trusted Digital

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ